HABER

Özel okullara destek

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel teşebbüsün önünü açarak eğitim alınan daha fazla yatırım yapabilmesini sağlamak amacıyla, Bakanlığın özel öğretimle ilgili yetkililerini Valiliklere devretti.

Özel öğretim kurumları işlemlerin daha verimli ve etkin kullanılması, zaman ve emek israfının önlenmesi doğrultusunda yönetmelik çalışmalarına başlanılan Bakanlıkta Çelik, yönetmeliğin çıkmasına kadar ki süreçle ilgili olarak bir genelge yayımladı. Yönetmelikte gerekli değişikliği yapılıncaya kadar Bakan Çelik'in imzaladığı genelgeye göre özel ilköğretim veya ortaöğretim okulu açmak isteyen müteşebbisler için alınan kararla şöyle olacak:

"Özel ilköğretim veya ortaöğretim okulları, bahçesi olan ve tamamı okula ait müstakil binalarda açılacak. Binanın konut veya iş yeri olduğuna ilişkin Belediye İmar Müdürlüğü'nden alınan belge alınmayacak. Bunun yerine, binanın tapu kütüğüne konut olarak kayıtlı dairelerden bir veya bir den fazlasında açılacak olan ilköğretim veya ortaöğretim okulları dışındaki özel öğretim kurumları için kat sahipleri kurulu muvafakat belgesi yeterli olacak. Genel kontenjanda değişiklik olmamak şartıyla yerleşim planı değişikliklerinde inceleme raporu düzenlenmeyecek. Özel Öğretim Kurumları'na ait Standartlar Yönergesi hükümleri dikkate alınacak ve Özel Öğretim Kurumu Müdürlüğü'nce yapılacak. Değişiklik yapılan yerleşim planının bir örneği İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilecek. Özel öğretim kurumlarına, öğretime başlama izni verilirken istenen "En az ödenmiş sermayenin tespit edildiğine dair" belge istenmeyecek, bunun yerine kurumun türüne göre belirlenen ve inceleme elemanlarınca onaylı araç-gereç ve demirbaş listesi istenecek."

Özel öğretim kurumlarında çalıştırılacak olan öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler için MEB tarafından Görev Yeterlilik (ön izin) Belgesi düzenlenmesi uygulanmasına son verildi. Ancak bu uygulama, yapancı uyruklu öğretmenlerden istenecek. Bu kurumlarda çalıştırılacak öğretmenlerin çalışma izinlerinde sicil numarası olarak, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılacak.

Özel öğretim kurumlarının açılması ve öğretime başlama izinleriyle ilgili yoğun bürokratik işlemlere de son verilerek, zaman israfı önleniyor. Kurum sahipleri sadece başvuru formu doldurulacak. Müfettişler kurumu inceleyerek, raporlarını düzenleyecekler. Çalışma izni verilebilmesi için gerekli belgeler, okullara ait velilikçe onaylı kurum yönetmeliği bir destek de Bakanlığa onaylanmak üzere gönderilecek. Ayrıca kurumcu kullanılacak öğretim programının Talim ve Terbiye Kurulu Karar tarih ve sayısıyla Valiliğin uygun görüş yazısı olacak.

Özel öğretim kurumunun devredilmesinde ise yöneticilere çalışma izni verilebilmesi için gerekli belgeler, kurumun borç ve alacaklarının kimler tarafından üstlenildiğinin de belirtildiği noterlikçe tanzim edilmiş devir senedi ve valiliğin uygun görüşüyle gerçekleşebilecek. Kurum nakliyle ilgili yine müfettişlerce hazırlanan inceleme raporu ve Valiliğin uygun görüşü alınacak.

En Çok Aranan Haberler