HABER

Özel sağlık işletmelerine neşter

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yakında uygulanacağı belirtilen özel sağlık işletmelerine ilişkin yönetmelik nedeniyle 2 bin 500 sağlık kuruluşunun kapısına kilit vurulacağı, 50 bin sağlık çalışanın ise işsiz kalacağı öne sürüldü. Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER) Başkanı Dr. Ramazan Aydın, söz konusu yönetmeliğin hem çalışanları, hem yatırım yapanları, hem de hizmet alan vatandaşları mağdur edeceğini belirterek, "Eskiden olduğu gibi devlet hastanelerindeki kuyruklar artacak" uyarısında bulundu.

TÜSİDER tarafından Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlenen toplantıda, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ve Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" tartışıldı. Toplantıya TÜSİDER Başkanı Dr. Ramazan Aydın, Türk Tabipleri Birliği yöneticileri ile özel sağlık işletmelerinin yöneticileri katıldı. Konuşmacılar, yönetmeliğin hayata geçirilmesiyle özel sağlık sektörünün çok ciddi yara alacağı görüşünde birleştiler.

TÜSİDER Başkanı Dr. Ramazan Aydın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmeliğin doğuracağı olumsuz sonuçlara dikkati çekti. Türkiye'de 350'si özel hastane olmak üzere yaklaşık 3 bin özel sağlık kuruluşu bulunduğunu hatırlatan Dr. Aydın, bu kuruluşlarda 160 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti. Özel sağlık kuruluşlarının yaptığı hizmetin son 5 yıl içinde halk tarafından büyük beğeni kazandığını ifade eden Dr. Aydın, şunları söyledi:

"Yönetmelikle gelinen noktada özel sağlık işletmelerinde büyük sıkıntı yaşandı. Dal merkezleri ve tıp merkezlerinin büyük kısmı kapanma noktasına geldi. 6 yıl önce Türkiye'de 65 civarında özel hastane vardı, tıp merkezlerinin sayısı ise ancak bir elin parmakları kadardı. Hükümetin gösterdiği hedefler ve verdiği destekler sonucu son 5 yılda özel hastane, dal merkezleri ve poliklinikler açıldı ve çok ciddi yatırımlar yapıldı. Bu yatırımların yüzde 80'i ithal malzemedir. 160 bin çalışanın bulunduğu sektör,
bugün büyük sıkıntı içindedir. Madem öyle zamanında çalışma izni verilmemeliydi. Açılan bu kuruluşları artık bundan sonra kapanma noktasına getirmenin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bugün Ankara ve Ankara dışından gelen 400'ün üzerindeki kurum yönetim kurulu başkanları ve yöneticileri konuyu tartışacak, hükümete iletecek. Yönetmelik, kaliteyi artırmak ve standart getirmek amacıyla yapılmış olabilir. Ama kendilerinin 1 yıl önce ruhsat verdiği kuruluşları bugün kapanmanın eşiğine getirmek yanlıştır. Hem çalışanlar, hem yatırım yapanlar, hem de hizmet alan vatandaşlar mağdur edilmiş olacak." Aydın, 2 bin 500 sağlık işletmesi kapanırsa hizmetlerin aksayacağını, eskiden olduğu gibi devlet hastanelerindeki kuyrukların artacağını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler