Özel Sani Konukoğlu Hastanesi tarafından ‘Sağlıklı Çocuk İzlemi ve Aşılar’ konulu halka açık konferans düzenlendi.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağatay Kabak, sağlık ocakları, ana ve çocuk sağlığı merkezleri, sağlam çocuk poliklinikleri ve muayenehanelerin bu konuda hizmet sunduğunu söyledi. Dr. Çağatay Kabak, doktor, hemşire, anne-baba, psikolog, çocuk gelişim uzmanı ve sosyal hizmetler uzmanından oluşan bir ekip tarafından takibin yapıldığının altını çizerek, “Doğum öncesi en az 4 kez, doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde, doğumdan sonraki ilk 2 hafta içinde, 2, 4, 6, 9 ve 12. aylarda(aşı zamanlarına uygun), ikinci yılda 15, 18 ve 24.aylarda ve 2 yaş sonrası yılda bir kez sağlıklı çocuk izlemi gerçekleştirilmelidir” dedi.
Doğum öncesi izlemelerin sağlıklı bebek dünyaya getirmek açısından çok önemli olduğunu belirten Dr. Kabak, bu sayede intra uterin büyümenin değerlendirildiğini, konjenital anomali arandığını, doğum travması riskinin araştırıldığını ve aynı zamanda emzirme danışmanlığı yapıldığını ifade etti. Doğum sonrası ilk 48 saatteki izlemin önemi hakkında da bilgiler veren Dr. Kabak, şöyle konuştu:
“Ortopedik, göz, hemotolojik ve üriner sistem taramaları çok önemlidir. Anne sütünün yararlılığı ve emzirme, göbek bakımı, banyosu, giysileri, cilt temizliği, pişikler, idrar ve dışkı sıklığı, sigaranın etkileri, kundak-emzik kullanımı, fiziki inceleme (doğumsal anomali, sarılık), işitme taraması, fenilketonüri ve konjenital hipotiroidi taraması ve hepatit B aşısının gerekliliği konularında ailelerimize gerekli desteği vermeye çalışıyoruz.”
Okul çağı taramalarının çocukların başarısını doğrudan etkilediğini anlatan Dr. Kabak, bu taramaların öykü, gözlem, fizik muayene, skolyoz, paraziter hastalıklar, davranış sorunları şeklinde gerçekleştirildiğini kaydetti.
Aşılar hakkında bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni Asma ise aşılamanın, hastalık yapıcı etkileri azaltılan ya da değiştirilen mikroorganizmaların canlılara verilerek, kişide önemli bir problem oluşturmadan, doğal yollardan geçirilmiş enfeksiyon sonrası oluşan dirence benzer bir cevap sağlanabilmesi için yapılan uygulama olduğuna dikkati çekti. Dr. Asma, aşılamanın kimi zaman hayat boyu koruma, kimi zaman ise kısmi koruma sağladığını, ancak kimi aşılamaların belirli aralıklarla tekrarlanmasıyla uzun süreli koruma sağlandığını anımsattı.
Dr. Asma, aşıların uygulanış biçimi ve yerinin birbirinden fark gösterdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“BCG gibi bazı aşılar deri içine, difteri, boğmaca, hepatit B, tetanos, kuduz gibi bazı aşılar kas içine, kolera, tifo, sarıhumma gibi bazı aşılar deri altına, canlı çocuk felci aşısı gibi bazı aşılar da ağızdan uygulanır. Bebeklerde genellikle uyluk bölgesine uygulama yapılırken, büyük çocuk ve erişkinlerde aşı uygulaması omuzun hemen altındaki deltoid bölgesidir”
Anne sütü ile beslenen bebeklerde ağızdan verilen çocuk felci aşısının bebeğin beslenmesine ara verilmesini gerektirmediğine dikkat çeken Dr. Asma, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bebekler ağızdan verilen aşıları kusarak çıkartabilmektedirler. Eğer aşı verildikten 15 ila 20 dakika içinde kusma olmuşsa aşı tekrar edilmelidir. 2. defa verilen aşı tekrar kusmaya yol açmışsa aşı ertesi gün tekrar verilmelidir. Bebeklik ve çocukluk çağında eş zamanlı aşılama rutin aşılama şeması içinde birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir faktördür.”
Dr. Çağatay Kabak ve Dr. Medeni Asma, sunumlarının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz