HABER

Özelleşen Mersin limanı yenileniyor

MERSİN (İHA) - Mersin International Port (Uluslararası Mersin Limanı) A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, Mersin Limanı'na ilk 10 yılda 250 milyon dolar, toplamda 500 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirterek, "1.5 aylık süreçte sadece makine ekipmanına 21 milyon euroluk yatırım yaptık. Eğer Mersin Limanı özelleştirilmeseydi, 2 yıla kadar zaten kapanırdı" dedi.

36 yıllığında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) PSA-Akfen Grubu'na devredilen Mersin Limanı, kapılarını basın mensuplarına açtı. Mersin International Port A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, 2 aydır limanda yapılan yatırımları ve limana alınan araç-gereçleri basına tanıttı. Gazetecilerle birlikte liman içerisinde bir gezi düzenleyen Tezkan, özelleştirme sürecinde ve geçiş aşamasında ciddi sıkıntılar yaşandığını ancak, geçmişi karalayarak işin içinden çıkmanın doğru olmadığını
söyledi.

Devletten her türlü yardımı alarak işlemleri düzgün bir şekilde yapmaya çalıştıklarını ifade eden Tezkan, "Daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Başlangıçta bazı sıkıntılar yaşandı, bu sıkıntıların kaynağı özelleştirmeden önce bazı ekipmanların bakımlarını içeriye girip tam olarak yapamamamız. Ancak, özelleştirme sürecinden sonra çok hızlı kararlar verilerek, en iyi makineleri nereden bulabileceğimizi tespit ettik ve siparişlerini verdik. Şu an itibariyle makine ekipmanı olarak herhangi bir eksiğimiz
kalmadı" diye konuştu.

Mersin Limanı'nın potansiyelinin giderek arttığını ve ileriye dönük olarak yapılması gereken yeni yatırımlar olduğunu ifade eden Tezkan, bunların en önemlilerinden 4 tane mobile crane cihazını limana getirerek, limanın kapasitesini çok ciddi bir şekilde artıracaklarını kaydetti.

Kürşat Tezkan, denize bütün büyük gemilerin yanaşmasıyla ilgili drafların kontrollerinin yapıldığını ve ileriye dönük çalışmalara başladıklarına dikkat çekerek, "Mühendislik çalışmaları tamamlanmak üzere, imar planlarımızı da bitirdikten sonra en kısa sürede bütün tesislerimizi yenilemek için elimizden geleni yapacağız. Şu ana kadar yapmış olduğumuzu özetlersek, 21 milyon 270 bin euro değerinde makine ekipman geldi. Kiralık makinelerimizle birlikte bu 30 milyon euroyu geçiyor. Şu ana kadar 1.5 ay içerisinde bu kadar makine ekipman yatırımı yaptık. Bunların içerisinde bilgisayarlar, yapılan alt yapı yatırımları, tamir bakım gibi yatırımların hiçbiri dahil değil. Bunları da dahil edersek bu rakam daha da artar. Liman olarak ilk geldiğimizde işletme binası konusunda biraz sıkıntı yaşadık. Şimdi ise bütün binalarımızda alt yapıyı oluşturduk ve çalışmalara başladık" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de ilk defa kullanılan ekipmanları Mersin Limanı'na getirdik" diyen Tezkan, güvenlik konusunda da, güvenlik botu ve dalgıçlarla gemilere hizmet verdiklerinin altını çizdi. Daha iyi hizmet vermek için yeni yatırımlar, yeni hizmetler vermeye çalışacaklarını ancak, öncelikle dünya standartlarına ulaşmaya çalıştıklarını dile getiren Tezkan, dünya standartlarını yakaladıktan sonra bunun üzerine de çıkacaklarını bildirdi.

"Devletten bazı inşaat izinleri almadan yatırım yapma şansımız yok" diyen Kürşad Tezkan, şöyle konuştu:"Mühendislerimiz şu anda denizle ilgili bütün çalışmaları bitirdiler. Kıyı tesisleriyle ilgili bütün çalışmalar da devam ediyor. Buna bağlı olarak master planımızı revize edeceğiz. İmar planından önce yapabileceklerimizi yapacağız, imar tamamlandıktan sonra da kıyı tesisleriyle ilgili çalışmalarımıza başlayacağız. İşletme binasını bir an önce revize edip, daha iyi hizmet vermeyi hedefliyoruz."

Limanda kayıt dışı personel çalıştırıldığı iddialarına ise Kürşat Tezkan, "Kayıt dışı olması mümkün değil. Burada iki tane dev firma var, biri Afken, diğeri PSA. PSA dünyada 25 tane liman işletiyor. Burada şu anda çalışan bütün personel SSK'lıdır. Bir kaza olursa bunun hesabını kimse veremez. Kayıt dışı birşey söz konusu olamaz. Eğer böyle bir iddiada bulunuluyorsa, onu ispata çağırıyorum. Devletin gerekli mercileri vardır, gelirler SSK'sına bakarlar, diğer konuları incelerler, böyle bir konu olmadığını da kendileri görmüş olurlar. Şu anda toplam bin 200 civarında çalışan var ve hepsi de SSK'lı" diyerek cevap verdi.

Limana ilk 10 yılda 250 milyon doları geçecek yatırım yapmayı hedeflediklerini kaydeden Tezkan, toplamda yapacakları yatırımın ise 500 milyon doları geçeceğini vurguladı. "TCDD döneminde bazı işlemler yapılıyordu, ancak verilemeyen hizmetler vardı" diyen Mersin International Port AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, "Makine ve ekipman yetersizliği, özelleştirmenin uzun sürmesi gibi sorunlar yüzünden bir takım sıkıntılar yaşandı. Ufak tefek aksaklıklar olur. Burası 1 milyon metrekare olan Türkiye'nin en büyük limanlarından biri. İlk gün itibarıyla bilgisayarlarımız kuruldu ve hizmet vermeye başladık, gemileri yanaştırdık, konteynırları teslim etmeye başladık. Sisteme yeni bir sistem koymaya çalışıyoruz burada. Burayı dünya limanı yapacaksak bazı değişikliklerin de yapılması gerekiyor. Yapmış olduklarımız limanın geleceğine dönük yatırımlar. Herkesin yeni çıkarttığımız formlara alışması gerekti, bazı makine ve ekipmanlarını tamamlamamız gerekti. Şu anda bunlarla ilgili bir eksiklik de kalmadı. Bundan sonra limanda daha düzgün hizmet verilecek" ifadelerini kullandı.

İthalatçı ve ihracatçının artık limanda beklemeden işlerini halledebilmesi için, operasyon programlarını da tamamlamaya çalıştıklarına dikkat çeken Tezkan, operasyon programını getirmenin de zor olduğunu, limanda belli düzenleri olu'mir bakım gibi yatışturmadan, ithalat sahası, ihracat sahası yapmadan operasyon programının da işletilemeyeceğini belirtti.

Operasyon programı geldikten sonra saati saatine hizmet verilmeye başlanacağını bildiren Tezkan, şunları söyledi:
"İthalatçımız buraya kamyonunu gönderecek, 1 saat sonra buradan malzemesini teslim alacak ve gidecek. Atık alımlarıyla ilgili yeni tesisler oluşturuyoruz. Eskiden atık alımları yetersizdi, Çevre Bakanlığı ile de görüştük, atık alım tesislerini de yenileyeceğiz. TOKİ'nin alanı 3 aylığına kiralık olarak bize tahsis edildi. Orayı şu anda geçici olarak kullanıyoruz. Ayrıca kamera sistemleri kuruyoruz. Toplam 189 kamera kurulacak ve bunların bize maliyeti 3 milyon doları buldu. Uluslararası önemli fuarlara
katılacağız, Mersin'i tanıtacağız. Turizmle ilgili yolcu salonu şu anda tamamen atıl vaziyette. Deniz Ticaret Odası ile birlikte yeni bir düzenleme yapacağız. Belki buraya turizm sektörünü de getirmeye çalışacağız. Kruvazör getirebilmeyi düşünüyoruz. Pazarlama ve tanıtım ağı güçlendirilecek. Yurt dışındaki sektörle ilgili bütün fuarlara katılacağız."

Kürşat Tezkan, şu anda limanda 22 bin konteynır olduğunu belirterek, ithalatın fazla ihracatın az olmasının, konteynırların limanda beklemesine neden olduğunu söyledi. Ayrıca, limana 2 römorkör ve 1 pilot motor geldiğini dile getiren Tezkan, bunların maliyetinin ise 7 milyon dolar olduğunu, sadece bilgi-işlem için de 9 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler