HABER

Özelleştirme geliri 18.2 milar dolar

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin 2005 yılının 9 aylık dönemi itibariyle son 2.5 yıllık dönemdeki özelleştirme gelirlerinin 3 milyar dolarlık Atatürk Hava Limanı özelleştirmesiyle birlikte 18.2 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Unakıtan, özelleştirmenin kolay bir iş olmadığını, ancak ÖİB'nin özverili ve hummalı bir çalışma yürüttüğünü belirterek, "Ayakkabıcı dükkanı satmıyorsunuz. Koskoca fabrikaları satıyorsunuz" diye konuştu.

Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş ve TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış'la birlikte Özelleştirme İdaresi'nde düzenlediği basın toplantısında özelleştirme uygulamaları konusunda genel bir değerlendirme yaptı. Unakıtan, hükümete geldikleri günden itibaren, özelleştirme konusunda son derece istikrarlı ve güçlü bir irade ve çaba gösterdiklerini belirterek, özelleştirmede elde edilen başarıda siyasi ve ekonomik başarıların büyük önemi bulunduğunu söyledi. Unakıtan, 2003 yılından itibaren siyasi ve ekonomik alanda sağlanan istikrar ve güven ortamının yanında yapısal reformları sürdürmedeki kararlı tutumlarının da özelleştirme uygulamalarına yansıdığını ve bu dönemde özelleştirme alanında son derece önemli adımlar atıldığını anlattı.

Özelleştirme uygulamaları kapsamında 2001 yılında hiç ihale açılmadığını, 2002 yılında açılan 13 ihaleden 10'unun ise sonuçlandırılamadığını anımsatan Unakıtan, 2003 ve 2004 yıllarında 27, 2005 yılının da 9 aylık döneminde 20 olmak üzere son 2.5 - 3 yıllık dönemde toplam 74 özelleştirme ihalesi yapıldığını anlattı. Ayrıca, 2003'de 4, 2004'de bir ve 2005 yılında 3 adet olmak üzere 8 İMKB işleminin gerçekleştirildiğini bildiren Unakıtan, bu işlemler sonucunda 41 şirketteki kamu hisselerinin tamamının, 2 şirketteki kamu hisselerinin bir bölümünün, 20 tane işletmenin, 6 tane limanın, Emekli Sandığı'na ait Kuşadası Tatil Köyü ve Hilton Oteli'nin, araç muayene istasyonlarının ve 1000'in üzerinde varlık ve gayrimenkul satışının ve özelleştirmesinin gerçekleştirildiğini belirtti.

"TÜRKiYE ÖZELLETİRMEDE 20 YILDA YAPAMADIĞINI SON 3 YILDA YAPTI" Hükümetleri öncesindeki 20 yıldan beri yapılan özelleştirmelerin toplam tutarının 8 milyar dolar olduğunu ifade eden Unakıtan, hükümetleri dönemindeki 2.5 - 3 yıllık dönemde ise toplam 15.2 milyar dolarlık özelleştirme ihalesi düzenlendiğini vurguladı. Unakıtan, "20 yılda 8 milyar dolar, 2.5 - 3 yıl içinde 15.2 milyar dolar. Buna 3 milyar dolar Atatürk Havalimanı'nı da ilave edecek olursak. Bu da hükümetimizin bir özelleştirmesidir. 18.2 milyar dolarlık ihale gerçekleştirilmiştir" dedi.

Unakıtan, 2.5 - 3 yıllık dönemde gerçekleştirilen toplam 15.2 milyar dolarlık ihalenin 13.2 milyar dolarlık kısmının bu yılın 9 aylık döneminde gerçekleştirildiğine işaret etti. Unakıtan, 13.2 milyar dolarlık ihaleye 3 milyar dolarlık Atatürk Hava Limanı özelleştirmesinin de eklenmesiyle bu yılın ilk 9 aylık döneminde yapılan özelleştirmelerin 16.2 milyar dolar olduğunu söyledi. Unakıtan, yılın ilk 9 ayında gerçekleştirilen özelleştirmeleri "Cumhuriyet tarihinde bir ilk" olarak değerlendirdi. Unakıtan, özelleştirmelerin ve özelleştirme gelirlerinin artmaya devam edeceğini de söyledi.

Özelleştirme uygulamaları açısından 2004 yılının da verimli bir yıl olduğunu ifade eden Unakıtan, "Özelleştirme kolay bir iş değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım. Ama Özelleştirme İdaresi Başkanlığının yapmış olduğu, özverili, hummalı çalışmaların neticesinde bu noktalara gelindi. Şimdiye kadar özelleştirme niye olmuyor deniliyordu bize, bunların altyapısı var, hazırlıkları var. Ayakkabıcı dükkanı satmıyorsunuz, koca koca şirketleri satıyorsunuz. Bunların ayrıca hukuki çalışmaları icabediyor. İşletmelerin çalıştırılması icabediyor ve bunların prosedürleri uzun. Malesef devletin malı sattığımız, prosedür de ona göre uzun oluyor. İzin aldığımız yerler uzun oluyor" dedi.

Unakıtan, 2004 yılında yapılan özelleştirmelerin orta ve küçük tarzda özelleştirmeler olduğu için onların göze batmadığını savunarak, "Herkes paraya bakıyor. Para büyük olunca özelleştirme ne kadar başarılı diyor. Biz eskiden de başarılıydık şimdi de başarılıyız" dedi.
Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesinden THY'nin yüzde 23'ünün halka arzına kadar geçen yıl yapılan özelleştirme çalışmaları hakkında bilgi veren Unakıtan, 2005 yılında özelleştirmenin ivme kazandığını kaydetti. Unakıtan, büyük işletmelerin özelleştirmeye hazırlanmasının yıllar aldığına belirterek, bu yıl PETKİM'in yüzde 34.5'inin halka arz edilmesi, TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sının İMKB'de satılması, Eti Alüminyum ve Kıbrıs Türk Hava Yolları gibi büyük özelleştirmelerin gerçekleştirildiğini anlattı. Unakıtan, bu yıl içinde yapılan ihalelere ilişkin bilgi vererkin, sıra Emekli Sandığı'na ait İstanbul Hilton Oteli'ne geldiğinde yanındaki bürokratlara dönerek "kaç paraydı" diye sordu. Bürokratların "255 milyon dolardı" cevabına Unakıtan, "Aydın Doğan daha iyi bilir tabii. Parayı verecek olan o" diye espri yaptı.

En Çok Aranan Haberler