HABER

Özelleştirme mağdurlarının 2008 düzeni belirlendi

ANKARA (ANKA) – Bakanlar Kurulu özelleştirme sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilen geçici işçilerin 2008 yılında sürecek çalışma düzenini belirledi.
"Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkındaki" Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Özelleştirme uygulamaları sonucunda işsiz kalan ve işsiz kalacak olan 21 bin 193 kişi 2008 yılında 4/c kapsamında çalıştırılabilecek.

İstihdam edilecek geçici personele, tahsil derecelerine göre brüt aylık ücret ödenecek. Brüt aylık ücret, yükseköğrenim mezunlarında 19 bin gösterge rakamının, lise ve dengi okul mezunlarında 17 bin gösterge rakamının, ilköğretim (ilkokul mezunu veya okur-yazar dahil) mezunlarında da 15 bin gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek. Geçici personelin görevli oldukları yer dışında görevlendirilmesi durumunda ise harcırah verilecek. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde fiilen görev yapan geçici personel, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin kadrolu personeli gibi beslenecek. Ayrıca, geçici personel yiyecek yardımından da faydalanabilecek.

GEÇİCİ İŞÇİLERE YAPILACAK ÖDEMEYİ KURUMLAR BELİRLEYECEK

Geçici personele belirlenen ücretler dışında her hangi bir ad altında ücret ödenmesi yapılamayacak ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamayacak. Bakanlar Kurulu'nda belirlenen ücretlerin üst sınır olmasından dolayı ücretler kurumlar tarafından belirlenecek. Ödemeler ise her ayın 14'ünde yapılacak. Hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıst olarak hesaplanan ücret, ayrılma tarihini takip eden ayın başında ödenir.

MESAİ ÖDEMESİ YOK

Geçici personelin çalışma saat ve sürelerinin belirlenmesinde de, devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri dikkate alınacak. Geçici personel kendisine verilen sürelere bağlı kalmaksızın işini bitirmek zorunda bırakılırken, bu çalışma karşılığında ek ücret alamayacak. Ayrıca, geçici personel başka bir işte de çalışamayacak.

İstihdam edilecek geçici personele çalıştıkları her ay için azami bir gün ücretli izin, yıl içinde doktor raporu ile kanıtlanan hastalıklar için çalıştıkları her 4 ay için 2 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilecek. Rapor süresinin 2 günü aşması halinde aşan kısım için ücret ödenmeyecek. Geçici işçi; eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde de 3 gün ücretli mazeret izni alabilecek. Geçici personele, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile ücretli izin verilebilecek. Geçici personel, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni alabilecek.

GEÇİCİ İŞÇİLERE KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEYECEK
Geçici personelin hizmet sözleşmesinin feshinde, ihbar, kıdem veya sair gibi herhangi bir tazminat ödenmeyecek. Bu Karar kapsamında istihdam edilecek geçici personel tip sözleşme örneklerini Maliye Bakanlığı'na vize ettirecek. Vize işlemi yapılmadan sözleşme yapılamayacak ve herhangi bir ödemede yapılamayacak. Geçici personel ikametgah adresinin olduğu yere atanması durumunda atama emirinin tebliğ edilmesini izleyen ilk iş günüde, şehir dışına olması durumunda ise 15 günü izleyen ilk iş günüde iş başlayacak. Personelin, belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın süresi içerisinde göreve başlamayanlar ile belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebeplerle 2 ay göreve başlamaması halinde bu kişilerin atamaları iptal edilecek. Askerlik hariç görevinden istifa edenler ile işlemleri tamamlanmasına rağmen göreve başlamayanlar ikinci kez geçici işçi olarak atanamayacak.

Geçici personelin hizmet sözleşmeleri, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olduğu tarihte sona erecek. Karar 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek.

/**
2008 YILINDA BELİRLENEN GEÇİCİ İŞÇİ KADROLARI
KURUM ADI TEŞKİLAT PERSONEL SAYISI
Adalet Bakanlığı taşra 2.640
Milli Eğitim Bakanlığı taşra 10.338
İçişleri Bakanlığı Taşra 3.500
Yargıtay Başkanlığı Merkez 115
Danıştay Başkanlığı Merkez 50
Devlet Personel Başkanlığı Merkez 30
Tapu ve Kadastro G.M Taşra 800
Sağlık Bakanlığı Taşra 1.750
Vakıflar Genel Müdürlüğü Taşra 10
Gençlik ve Spor G.M Taşra 10
Tarım ve Köyişleri Bak. Taşra 650
Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşra 300
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bak. Taşra 200
Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu G.M Taşra 500
Orman Genel Müdürlüğü Taşra 300
TOPLAM 21.193**/

En Çok Aranan Haberler