SAKARYA (İHA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, yeni anayasa taslağı görüşmeleriyle ilgili bilgi vererek, "Özgür bir anayasa yapmaya çalıştık" dedi.
Üç gündür Sapanca Richmond Otel'de devam eden yeni anayasa taslağı hazırlık çalışmaları sona erdi. AK Parti komisyonu ile bilim kurulu üyelerinin katıldığı toplantının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, basına açıklama yaptı. Hocalar tarafından hazırlanan taslağın AK Parti'nin taslağı gibi kamuoyuna lanse edildiğini anlatan Fırat, "Türkiye'de bugüne kadar 4 anayasa hazırlanmış. Ancak son hazırlanan 82 anayasası, başından beri hazırlanış tarzı itibariyle olağanüstü bir süreçten geçtikten sonra yapılmış, o günün şartlarına amil bir anayasa olarak daima toplum tarafından tartışılmış bir anayasa olmuştur. Bugüne kadar üzerinde köklü değişiklik yapılmış olmasına rağmen, toplumu tatmin eden, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir anayasa olduğunu iddia edebilmek mümkün değil" dedi.
Bazı kesimlerin ileri sürdüğü gibi AK Parti'nin anayasa taslağı üzerinde çalışmadıklarını belirten Fırat, şöyle konuştu: "Aslında burada yapmak istediğimiz şey, toplumsal bir ihtiyacın öncülüğünü yapabilmektir. Çok enteresan yeni bir anayasaya ihtiyaç olmadığını beyan edenler bile bugün yeni anayasa taslağı hazırlamak için harekete geçmişlerdir. Bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Yeni anayasanın hazırlanması konusunda her ne kadar bazı çevreler ideolojik yaklaşım içinde olsalar da, bunu sabote etmeye, böyle bir ihtiyaç olmadığı iddiasında bulunmalarına rağmen daha önceki açıklamalarıyla çelişerek alelacele anayasa taslakları hazırlama faaliyetine girmişlerdir. Bu da bizi mutlu etmektedir."
Fırat, bilim kurulu üyelerinin üstünde çalışarak hazırladığı, basında da yer alan taslağı esas alarak bunun yanında Türkiye Barolar Birliği, TÜSİAD ve TOBB ile daha önce çeşitli siyasi partilerin hazırlamış olduğu anayasa taslaklarından da faydalanarak anayasa taslak taslağını ortaya çıkardıklarını söyledi. Fırat, bu taslağın temel özelliğinin bireyi odağa alan, özgürlükçü, hukuk devletini yapılaştıracak, sivil bir anayasa oluşturduklarını anlattı. "Ancak sivil anayasayı, sivil giyinmiş insanlar
tarafından yapılmış olarak algılamak doğru değildir" diyen Fırat, "Sivilin bilimsel karşılığı uygar demektir. Ama birileri ideolojik yaklaşımları neticesinde başka noktalara çekmekten çekinmemişlerdir. Kendi düşüncelerimizi, inançlarımızı aksettirmedik. Toplumun her kesiminin kabul edeceği genişlikte bir anayasa yapmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.
Pazartesi gününden sonraki hafta içinde yeni anayasa taslağını tüm detayları ve gerekçeleriyle kamuoyu ile paylaşmayı düşündüklerini belirten Fırat, sözlerine şöyle devam etti: "Toplumun tüm kesimlerinin bu taslağa katkı sağlamasını istiyoruz. Her türlü katkıya açığız, tek şart özgürlükleri ve pratik yaşantıyı ortadan kaldıracak, hukuk devletini sakatlayacak taleplere kapalıyız. Bunların tersi tüm önerilere açığız, 3 ay boyunca tüm öneri ve eleştirileri değerlendirip, anayasa diline çevirip toplumun
tümünü kucaklayacak bir anayasa önerisini meclise sunacağız. Acele ediyoruz, çünkü toplumun tüm kesimlerine daha uzun süre tartışma imkanı sağlamak istiyoruz. Şu an bazı düzeltmeler yapılıyor. Bu taslak hocaların hazırladığı taslağın aynısı olmamıştır. Katkılar, genişletmeler olmuştur. Bu taslak bugünden itibaren genel anlamıyla artık bize aittir. Bizim hazırladığımız bir taslak diyebiliriz. Bundan önce bizim katkı sağlamamız mümkün değildi."
Taslağın muhtemelen salı günü tamamlanmış olacağını söyleyen Fırat, "Çarşamba günü merkez yürütme kuruluna sunarız. Sonra da önümüzdeki hafta içinde Başbakan ya da ben basın toplantısı düzenleyerek taslağı kamuoyuna açıklarız" diye konuştu.
Basının sorularını da cevaplayan Dengir Mir Mehmet Fırat, taslağın hazırlanması sırasında daha önceki anayasalardan da katkı yapıldığını belirterek, önsözünün de değiştirildiğini söyledi. Fırat, her anayasının başlangıcının farklı olduğunu dile getirerek, "Anayasanın ne anlatmak istediğini önsözünden anlarsınız. Önsöz değişti. Anayasaların nötr olması gerekir. İktidarda olan partinin görüşüne göre anayasa olmaz. Kendi görüşünüzü aktarırsanız o anayasa anayasa olmaktan çıkar" ifadelerini kullandı.