Konya’da, Türk ve Arap ressamlar Arap ülkelerinde yaşanan demokratikleşme sürecini anlatmak amacıyla fırça sallıyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun himayesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğiyle, Konya Ticaret Odası (KTO)-Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Türk-Arap Sanatçılar Buluşması” Konya'da devam ediyor. Arap dünyasının ünlü ressamlarının katıldığı buluşmada sanatçılar özgürlüğü anlatan çalışmalara imza atıyor. Üniversite binası girişinde alanda resimlerini yapan sanatçıların çalışmaları öğrencilerinde dikkatini çekiyor.
Buluşmaya katılan 47 ressamdan arasında yer alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erol Yıldız, sanatçıların birlikteliğini bir ilk olduğunu söyledi. Ressamların diğer ülkelerindeki sanat akımlarını bu etkinlikte tanıma fırsatı bulduğunu belirten Yıldız, “Bizim buradaki birlikteliğimiz benim için de bir ilk. Daha önce Arap ülkelerindeki sanat akımlarını, sanatın seviyesi, durumları hakkında çeşitli bilgilerim vardı ama burada birinci elden sanatçılarla tanışarak onların teknikleri, dünyaya bakış açıları, sanatı algılama biçimleri gibi bir takım birimlerini gözlemleme fırsatını buldum. 1 haftadır benim için güzel bir birliktelik yaşıyoruz” dedi.
İran asıllı ressam Mehrnoush Pishroyam ise, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Konya’da olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Pishroyam, resimlerinde dünya bütünlüğünü yansıtmaya çalıştığını anlatarak, “Benim sanatım sadece bir din, dil, ırk değil bütün dünyayı ve bütünlüğü yansıtıyor. Asıl olan aşk ve bütünlüktür” diye konuştu.
Arap Sanatçılar Küratörü Mısırlı Muhammed Hemeda da, Türk-Arap ressamlarının buluşmasını Arap ülkelerinde de yapacaklarını kaydetti. Konya’ya gelmekten ve KTO-Karatay Üniversitesi’nde bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Hemeda, “Yaptığımız bu çalışma büyük ilgi topladı ve birçok Arap ülkesinden katılan ressamlar Türkiye’yi ve organizasyonu çok sevdiler. Konya insanı harika ve Arapları çok seviyorlar. Gelecek ay Mısır’da da böyle bir organizasyon düzenliyorum. Türkiye’den yaklaşık 30 ressam da bu etkinlikte yer alacak. Arap- Türk festivali için her yıl burada olduğu gibi Kahire’de de organizasyon düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Türk Sanatçılar Küratörü Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu ise, projede sanatçıların Arap ülkelerinde demokratik sürece nasıl katkısı olabilir ve bu süreçte nasıl rol alabilir gibi konuların tartışılarak resimlere yansıtıldığını söyledi. Arap sanatçıların Türkiye’deki demokratik modeli, sosyal ve kültürel hayatı kendi ülkelerinde görmek istediğinin altını çizen Cebrailoğlu, “Arap ülkelerinde demokratik bir süreç başladı. Bu etkinlikte de aşağı yukarı bütün Arap ülkesi ressamları yer almaktadır ve hepsinin ortak görüşü Arap ülkelerindeki demokrasi örneğinin Türkiye’deki modeli alarak uygulamak istiyorlar. Türkiye’deki sanat ve kültür hayatının orada da görmek istiyorlar. Her ne kadar Arap ülkeleriyle Türkiye’nin bir din kardeşliği varsa, bazı ortak değerlerimiz aynı olsa da yıllardır farklı şekilde yönetilen toplumlarda bir farklılık vardır ama şimdi sanatın da etkisiyle, küreselleşen dünyanın etkisiyle de Arap toplumları kendi demokratik sürecini başlatıyor. Tabi burada sanatçının rolü nedir, sanatçının üzerine ne görevler düşüyor, sanatçılar neler yapacaklar bunlar tartışıldı, bunlar üzerine konuşuldu” dedi.
Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve 10 gün sürecek etkinlikte profesyonel 47 sanatçı üçer resim yapacak. 30 Eylül tarihine kadar resimler halka açık olarak sergilenecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz