Antalya (AA)- Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Faiz silahını Merkez Bankası'nın gereğince kullanacağını düşünüyorum. Ancak dünyada faizler azalmakla beraber, kredi maliyetlerine bunun nasıl yansıyacağını henüz ben göremiyorum" dedi.
"Finansal Dalgalanmaların Reel Sektöre Etkisi" konulu toplantıya katılmak üzere Antalya'ya gelen Ersin Özince, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen'i ziyaret etti.Ziyarette yaptığı konuşmada, turizmin öne çıkan sektörlerin başında geldiğini dile getiren Özince, "Bu kadar ayni sermayesi bizde olan, altyapısı, havası, suyu, denizi, toprağı, insanı, sosyokültürel tarihiyle her türlü değeri bizde olan çok fazla sektörümüz yok. Turizmin önümüzdeki dönemde Türkiye'nin global rekabette öne çıkacağı bir numaralı alan olacağını söylemek için bankacı olmaya gerek yok" dedi.
Ersin Özince, ziyarette bir gazetecinin, "Türkiye'de faiz oranları sıfırı bulur mu?" şeklindeki sorusuna, "Herhalde felaket olur" diye yanıt verdi. Türkiye'de faizleri düşürmek için imkanların Merkez Bankası tarafından değerlendirildiğini belirten Özince, şöyle konuştu: "Bizim tasarruf sahiplerimiz de vadeli mevduatı ve çok kısa süreli
mevduatı çok seviyorlar. Onu kaçırmadan hatta artırarak faiz silahını Merkez Bankası'nın gereğince kullanacağını düşünüyorum. Ancak dünyada faizler azalmakla beraber, kredi maliyetlerine bunun nasıl yansıyacağını henüz ben göremiyorum. Çünkü faizler düşüyor, fakat kaynaklar da ne yazık ki çok kısa vadeli. Başlı başına faizin ucuzlamasından hepimize kesin olumlu sonuçlar çıkacağını düşünmeyelim. Faizlerin ucuzlamasının yanı sıra, kaynak yapıları da uzarsa, daha uzun vadeyle bankalara mevduat yatırılırsa, daha uzun vadelerle yurtdışından kaynak bulunursa, o zaman Türkiye'deki kaynak aktarma sistemi, bankacılıkta ucuz faizi daha iyi değerlendirir. Ama faizin düşmesi iyi birşey, zaten Türkiye yüksek bir reel faiz ödemekte."
Ersin Özince, bir gazetecinin, "Bankacılık sisteminde sıkıntı var mı?" şeklindeki sorusuna da bu konuya en iyi cevabı Merkez Bankası'nın verebileceğini söyledi.
Reel sektörün sıkışması halinde bankaların bir ölçüde etkileneceğini belirten Özince, "Ancak reel sektördeki sıkıntıları da böyle subjektif tanımlarla tanımlamak doğru değil" dedi. Sıkıntısı olanların bunu gidermeye yönelik görüşmeler yapması gerektiğini ifade eden Özince, "Bu görüşmeleri de herkes tek tek yapmalı. Öyle, (Bankacılık
sektörü sıkıntıda), (Reel sektör sıkıntıda)... Hiç böyle bir şey mevzu bahis değil Türkiye'mizde...Reel sektör sıkıntısından da bankacılık sektörü de Türkiye'de mutlaka gereğince çıkar. Bunun arkasındaki en önemli neden Türkiye'de hala çok ciddi yapılacak iş, potansiyel vardır. Yani o gelişmiş ülkelerin çoğunda olduğu gibi sanal işler icat etmeden, iktisadi hayatımızı geliştirme imkanımız olduğu için 2001 krizinde olduğu gibi ki bu defa öyle bir krizle de karşı karşıya değiliz, çıkış bulunur" diye konuştu.