Ankara (AA)- ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Tuncel, ozon tabakasında bozulmanın devam ettiğini belirterek, "Ancak geçen yıl ozon tabakasında 40 milyon ton civarında olan bozulmanın bu yıl 30 milyon ton civarına gerilediği belirlendi. Ama bu toparlanma beklenenden çok az" dedi.
Ozon tabakasının atmosferin 25. kilometresinde yer aldığını belirten Tuncel, ozon tabakasının, güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarını emme özelliğine sahip olduğunu, 1970'li yıllardan bu yana tabakada incelmeler fark edildiğini, bu nedenle düzenli olarak ölçümler yapıldığını anlattı.
Kloroflorokarbon gazların, ozon dengesini büyük oranlarda oksijen lehine bozduğunu ifade eden Tuncel, bu tür gazların, atmosferdeki yaşam sürelerinin uzun olması nedeniyle ozonun bulunduğu katmana kadar çıkabildiğini anlattı. Tuncel, şöyle devam etti:
"Bunlar hem biyolojik hem de kimyasal olarak çabuk reaksiyona giren maddeler değil. Kimi 30, kimi 60, kimi de 90 yıl gibi sürelerle atmosferde kalabiliyor. Dolayısıyla, ozon tabakasındaki incelme hala kontrol altına alınamadı. İnsanlar, 'iklim değişiyor, küresel ısınma başladı' diye feryat ediyor. Bu dünden bugüne olmadı, bir süreçti. Şimdi medyatik olduğu için insanlar farkına varıyor."