YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öztanrıöver: “üretici Mazot Yerine Zeytinyağı Mı Kullansın”

Zeytindostu Derneği Adana Bölge Temsilcisi Murat Öztanrıöver, Zeytinyağı fiyatlarının bir litre mazotla eşdeğer olmasının üreticileri...

Öztanrıöver: “üretici Mazot Yerine Zeytinyağı Mı Kullansın”

Zeytindostu Derneği Adana Bölge Temsilcisi Murat Öztanrıöver, Zeytinyağı fiyatlarının bir litre mazotla eşdeğer olmasının üreticileri çıkmaza soktuğunu ifade ederek, “Üretici mazot yerine zeytinyağı mı kullansın?” dedi.

Öztanrıöver, zeytinyağının satış fiyatıyla mazot fiyatlarının aynı olmasından yakındı. Üreticilerin 2012 hasat döneminde ürettikleri zeytinyağlarını 4 ila 4,5 lira aralığında sattığını belirten Öztanrıöver, kullanılan yakıtın da litresinin 4,2 lira olmasına dikkat çekti. Öztanrıöver, üreticinin karının azaldığının ancak masraflarının her geçen gün arttığının altını çizerek, “Kamyoncular daha ekonomik olduğu için yıllardır mazot yerine motor yağı kullanıyor. Zeytinyağının bu fiyatlarından sonra, zeytincilerin yakıt yerine zeytinyağını kullanma dönemi başlayabilir. 2004 yılında zeytinyağı fiyatı 6,5 lira iken akaryakıt 1 lira, işçi ücretleri 11 lira idi. 2012 yılında ise zeytinyağı fiyatı 4,5 liraya gerilerken yakıt fiyatları yaklaşık yüzde 450 artarak 4,2 lira, işçi ücretleri ise yüzde 300 artarak 33 lira olmuştur” diye konuştu.

Öztanrıöver, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, üretim teşvikini arttırmak için fidan dağıttığını ancak üretilen ürünlerde üreticiyi baş başa bıraktığını savundu. Bakanlığın teşvikine güvenerek fidan dikip ürün yetiştirmeye başlayan üreticilerin, ürettikleri ürünleri pazarlayamadığından yakınan Öztanrıöver, “Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olan zeytincilik sektörünü çıkmaza sürüklenmiştir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde yeni dikimler duracak ve dikilen fidanlar tekrar sökülecektir. Türkiye için zeytincilik sektörünün ne kadar önemli olduğu algılanmalı ve en kısa süre içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gerekli desteği vermesiyle sağlıklı bir üretim ve pazarlama politikası oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağı üretimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Öztanrıöver, şunları söyledi:

“Son yıllardaki zeytin fidanlarının dikimi ile ağaç sayımız yaklaşık 165 milyona ulaşmıştır. Ağaçlarımızın 130 milyonu meyve veren 35 milyonu ise meyve vermeyen durumdadır. Bu sezon zeytin üretiminin 1 milyon 450 bin ton olacağı, bunun yaklaşık 450 bin tonunun sofralık zeytine, 1 milyon tonunun yağlığa ayrılacağı ve bundan da 200 bin ton zeytinyağı elde edileceği tahmin edilmektedir. Türkiye, dünya sofralık zeytin üretiminde ikinci, yağlık zeytin üretiminde ise 5'inci ülke konumundadır. Ülkemiz, bu sene yağlık üretimindeki sıralamasını 1 kademe yükselterek 4.olabileceği gibi, sofralık zeytin üretiminde de ilerleyen senelerde dünya birinciliğini elde edebilir. Üreticiler kendilerine düşeni yapıp her sene üretimi arttırmaktadır. Ancak üreticilerin görevi üretimi arttırmak ve kaliteli ürün yetiştirmektir, pazarlama ile ilgili problemleri çözmek değildir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler