HABER

Özür ve tazminat talepleri karşılanacak mı?

Askeri kaynaklar Suriye’nin Türkiye’nin özür ve tazminat taleplerini karşılamaması durumunda uluslararası hukuktan doğan ‘karşılıklılık’ hakkını kullanabileceğini söyledi.

Özür ve tazminat talepleri karşılanacak mı?
**Hava savunma bataryaları vurulabilecek**
Türkiye’ye ait silahsız bir RF-4E Phantom tipi keşif uçağının uluslararası hava sahasında uyarı yapılmaksızın Suriye tarafından düşürülmesinin ardından atılabilecek adımlar ayrıntılı biçimde değerlendiriliyor.
[ ****](https://www.mynet.com/milli-silahlarimiz-110100570019)
Askeri kaynaklar, bu kapsamda yaşananları uluslararası zemine taşıyan Türkiye’nin özür ve tazminat taleplerinin karşılanmaması durumunda, uluslararası hukuktan doğan “karşılıklılık” hakkını da kullanabileceğine işaret etti. Bu doğrultuda hareket etme kararı alınırsa, bir Türk savaş jetinin Suriye hava sahasını bilerek ihlali gündeme gelebilecek, eğer bu ihlale Suriye’nin yeniden “düşmanca” tavır sergilemesi durumunda, Türk jetini düşüren hava savunma bataryalarının imha edilmesi ya da bir Suriye savaş jetinin imhasının bile gündeme alınabileceği kaydedildi.
**Özür ve tazminat**
Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye Malatya Erhaç’ta konuşlu 173. Şafak Filo’ya ait RF-4E tipi bir keşif uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye, uluslararası hukuk kapsamında atabileceği adımları geçen üç günde ayrıntılı olarak masaya yatırdı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, NATO, AB ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde atılacak adımların ardından Suriye’nin özür dilemesi ve Suriye’den tazminat istenmesi talepleri devreye girecek. Bu talepleri Esad yönetiminin reddetmesi durumunda uluslararası hukuktan doğan “karşılıklılık” ilkesi çerçevesinde atılabilecek askeri adımlar devreye sokulacak.
**Bilerek ihlal**
Bu kapsamda atılabilecek ilk adım olarak Suriye hava sahasının bilerek ihlal edilmesi gündeme gelebilecek. Bu ihlal sırasında Suriye yönetiminin yeniden “düşmanca” bir tavır sergileyerek Türk uçağını düşürmeye çalışması ya da düşürmesi durumunda, Türkiye’nin jetlerini düşüren hava savunma bataryalarını imha etme hakkının doğabileceği değerlendiriliyor.
Bu doğrultuda, Suriye’nin Lazkiye kıyısında bulunan hava savunma unsurlarının imha edilebileceği ya da “karşılıklılık” çerçevesinde bir Suriye jetinin bile düşürülebileceği olasılıkları tartışılıyor. Ancak askeri uzmanlar, “karşılıklılık” çerçevesinde Türkiye’nin adım atması durumunda, Suriye’nin verebileceği olası yanıtın iki ülkeyı savaşın eşiğine getirebileceğine, bu nedenle bu seçeneklerden önce diğer tüm ihtimallerin deneneceğine işaret ediliyor.

En Çok Aranan Haberler