HABER

Özürlü kardeşlere Darwin incelemesi

ADANA (İHA) - Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'ne bağlı Demirkonak Köyü'nde yaşayan 19 çocuklu Ulaş ailesinin zihinsel ve bedensel engelli 5 çocuğunun ellerini kullanarak yürümesinin iddia edildiği gibi Darwin Teorisi ile ilgisi olmadığı, rahatsızlığın tamamen akraba evliliğinden kaynaklandığı tespit edildi.

Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'ne bağlı Demirkonak Köyü'nde yaşayan ve nörolojik hastalık nedeniyle ellerini kullanmadan yürüyemeyen 19 çocuklu Ulaş ailesinin zihinsel ve bedensel engelli 5 çocuğunun ellerini kullanarak yürümesinin gizemli öyküsü, Türk ve Alman bilim adamlarının aile bireylerinin genetik haritası üzerinde yaptığı çalışmalar sonrası çözülüyor.

Türk ve Alman bilim adamları tarafından yapılan araştırmanın Türkiye ayağını yürüten Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirhan, Ulaş ailesinin yaşları 20 ile 35 arasındaki 4'ü kız, 5 çocuğunun hastalık nedenini araştırmak için 2003 yılından beri yaptıkları çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, "Klinik ve genetik taramalar Çukurova Üniversitesi ve Berlin Üniversitesi arasında ortaklaşa yürütülüyor. İlk olarak ailenin soyağacını ortaya çıkardık ve bozukluğun olduğu bölgeyi bulduk ve daha sonra bozuk geni belirledik. Genetik incelemeler ise Almanya'nın Berlin kentindeki Humboldt Üniversitesi, Tıbbi Genetik Enstitüsü'ndeki bilim adamları tarafından yapıldı. Bu rahatsızlığı, herhangi bir nörolojik sendroma uymadığı için yeni bir sendrom olarak tanımladık. Ailede, hastalığa neden olan genetik hasar 17. kromozomun kısa kolunda bulunuyor. Hastalık tamamen akraba evliliğinden kaynaklanıyor ve rahatsızlığın, iddia edildiği gibi Darwin Teorisi ile de hiçbir ilgisi yok" diye konuştu.

Demirhan, araştırma sonucunda, anne-baba ve bazı çocukların da taşıyıcı olduklarını belirlediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bilindiği gibi kalıtımla geçen hastalıklarda, anne ve babanın her ikisi de hastalık genini taşırlar; fakat tek doz gen taşıdıkları için kendileri hasta olmazlar. Bu iki ebeveynin çocuklarında, hastalık riski yüzde 25, taşıyıcılık riski yüzde 50 ve normal çocuk dünyaya getirme olasılıkları ise yüzde 25'tir. Alman bilim adamlarıyla çalışmalarımız sürüyor. Amacımız, dünya literatüründe bir başka örneği görülmeyen bu vakayla ilgili olarak hastalıklı genin oluşma nedenini tespit etmektir. Genin bulunmasıyla insanın hareket mekanizmasının temelini çözmüş olacağız. İnsanın emekleme döneminden yürümesini sağlayan; yani dikelme dönemi mekanizmasının genetik öyküsüne ışık tutacak."

En Çok Aranan Haberler