KONYA (İHA) - Bakanlar Kurulu'nca düzenlenen 4587 Sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesinin, "İş yerlerinde 50 ve daha fazla işçi çalıştıranlar, belirlenen oranlarda özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırmak zorundadır" şeklinde olması nedeniyle son zamanlarda özürlülerin iş bulma umudu arttı.
Yasanın 2006 yılının ilk ayından itibaren tamamen uygulanmasını beklediklerini belirten Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, "Türkiye genelinde nüfusun yüzde 12'si özürlüdür. Şu anda çıkan kanun ile yüzde 12 özürlünün yüzde 4'ü iş sahibi olacak. Çok nadir de olsa bugünlerde iş sahibi olan özürlü kardeşlerimiz var ama şimdilik bu abartılacak bir rakam değil. Bizim umudumuz 2006'nın Ocak ayından itibaren iş yerlerinde engelli çalışan sayısının artmasıdır" dedi.
Konya'da derneğe kayıtlı 2 binden fazla özürlü olduğunu ifade eden Mıhçı, "Kentteki 6 binden fazla özürlü ise derneğimize kayıtlı değildir. İş Yasası'na eklenen özürlü çalıştırma maddesi çok olumlu bir gelişme ama yetersiz. Şu anda bu yasa ile birlikte asıl özürlülerimiz bu iş imkanından yararlanamayacak. Çünkü bu yasa çıkartılırken özürlü nüfusuyla ilgili Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından özürlünün durumu hakkında bir çalışma yapılmadı. Türkiye nüfusunun küçümsenemeyecek bir bölümü engelli, ama bu kesimin ne gibi özürleri olduğu ve ne gibi bir çalışma yapılması gerektiği bizim için daha önemlidir. Yetkililerin bu konu üzerinde de durmasını istiyoruz" dedi.
İş bulamadıkları için aldıkları 190 YTL'lik 3 aylık maaşları ile geçinmek zorunda kalan özürlüler, bu maaşı istemediklerini ve kendilerine iş imkanlarının tanınmasını istedi.
Doğuştan özürlü aracına mahkum olan Emrah Savsar (17) ve Ömer Kaya (21), "Engellilerin işe alınması ile ilgili çıkan maddeden biz umutlu değiliz. 'Neden' derseniz biz özürlü aracında hayatımızı geçiriyoruz. Bu şekilde bizi kimsenin işe alacağı konusunda da umutlu değiliz. Her insan gibi biz de iyi bir işte çalışsak mutlu olurduk" dedi.
Kendisinin nasıl özürlü olduğunu anlatan Gökhan Yayla (21) ise, "Bundan 2 sene önce özürlü durumuna düştüm. Şehir merkezinde gezdiğim sırada sarhoşların rast gele ateş etmesi sonucu kurşun isabet etti ve özürlü oldum. Engelli aracında 2 yılımı geçirdim, aldığım 3 aylık 170 YTL'lik malul, sakatlık maaşı ile geçiniyorum. Yetmiyor ama annem, kardeşim yardım ediyor. Ben bu maaşı istemiyorum, yeter ki benim çalışacağım güzel bir yer olsun. Bir de mimari alt yapılar konusunda bizi de düşünsünler. Her yerde sıkıntıya düşüyoruz. Yeni çıkan yasa geçmiş yıllara oranla olumlu bir gelişmedir" şeklinde konuştu.