HABER

Özürlülerin envanteri çıkarılıyor

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı, özürlülerin daha sağlıklı bir eğitim almaları ve düzenli bir yaşama kavuşturulmaları için yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özürlülerin envanterini çıkarıyor. Bu amaçla bakanlığın web sitesinde e-özürlü veri tabanı oluşturulacak.

Konuyla ilgili olarak bir genelge yayınlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de küçümsenmeyecek sayıda özel eğitime ihtiyaç duyan bir kesim bulunduğunu belirterek, özürlülere yapılan ve yapılacak hizmetlerin daha rasyonel bir zemine oturtulması için özürlülerin envanterinin çıkarılacağını açıkladı. MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilecek yeni çalışmayla birlikte istatistiksel olarak önemli bir aşama kaydedilmiş olacak. Konuyla ilgili olarak valiliklere genelge gönderen Milli Eğitim Bakanı Çelik, konunun önemle üzerinde durulmasını istedi. Bakan Çelik, yayınladığı genelgede, özel eğitim gerektiren bireylerin eğitiminin bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de gittikçe büyüyen bir sorun olmaya devam ettiğini kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre engelli nüfusun genel nüfusa oranının yüzde 14 olduğunu belirten Bakan Çelik, bu durumda Türkiye'de küçümsenmeyecek büyüklükte bir nüfusun özel eğitime ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Türkiye'de son yıllarda hızı artan iç göçün, yüksek nüfus artışının ve ekonomik güçlüklerin, eğitim politikalarının rasyonel biçimde geliştirilmesinde sıkıntılar ortaya çıkardığını kaydeden Bakan Çelik, "Bu sıkıntılar genel eğitimin ayrılmaz bir parçası olan özel eğitim gerektiren bireylerin eğitiminde kendini daha çok hissettirmektedir" dedi. Özel eğitim gerektiren bireylerin eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, ailelerin bu eğitim sürecinin her boyutuna katılmaları için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

Özel eğitim gerektiren bireylere yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Çelik, bu yöndeki çalışmaların toplumla etkileşim ve karşılıklı uyum sağlama sürecini kapsayacak şekilde planlandığını anlattı. "Bu planlamanın sağlıklı ve ülke gerçeklerine uygun bir biçimde yapılandırılabilmesi için engelli bireyin erken çocukluk döneminin başlangıcından itibaren tanısının konulması gerekmektedir" diyen Bakan Çelik, böylece aile bireylerinin de sistemli bir şekilde eğitim sürecinin her kademesine etkin şekilde katılmalarının sağlanacağına işaret etti.

Türkiye'de özel eğitim hizmetlerinin, engel gruplarına göre özel eğitim okullarında sürdürüldüğünü ifade eden Bakan Çelik, halen görme, işitme, ortopedik, zihinsel engelliler, süreğen hastalığı ve uyum güçlüğü olanlar ile üstün ve özel yetenekliler olmak üzere 8 ayrı gruba, özel eğitim okullarında hizmet verildiğini belirtti. Çelik şunları kaydetti:

"Bakanlığımızca özel eğitim gerektiren bireylerin her tür ve kademedeki eğitimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için alt yapı eksikliklerinin karşılanmasına ve rehabilitasyonlarının sağlanmasına katkıda bulunabilecek sivil toplum kuruluşları, ilgili kurum, kuruluş ve konuya duyarlı vatandaşlarla işbirliği yapılabilmesi konusunda çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında özürlülere yapılan ve yapılacak hizmetlerin daha rasyonel bir zemine oturtulabilmesi için Türkiye'de özürlülerin envanterinin çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaktadır."

Bakan Çelik, bu çerçevede MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından bakanlığın web sitesinde e-özürlü veri tabanı oluşturulacağını belirterek, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ellerindeki verileri aktarmaları talimatını verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler