HABER

Pakette 157. madde sürprizi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa'nın 157 maddesinde 156'inci maddeye paralel düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Pakette 157. madde sürprizi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti milletvekillerinin imzasını çekmesinin ardından bugün yeniden imzaya açılan Anayasa değişiklik teklifinde bir değişiklik yapılabileceğini belirterek, "157'nci madde 156'yla paralel hale getirilebilir. 156'daki düzenleme 157'ye taşınabilir" dedi.

[

****](https://www.mynet.com/akp-tekliften-imzalari-geri-cekti-110100504128)

[

****](https://www.mynet.com/pakette-157-madde-surprizi-110100504182)

Bakan Ergin, AK Parti'den ayrılışında gazetecilerin, yeniden imzaya açılan Anayasa değişiklik teklifinde yapılacak yeni değişikliğin ne olacağına ilişkin sorularını yanıtladı. Ergin, "157. maddeden bahsediliyor mu?' şeklindeki soruya, "Olabilir. 156'yla paralel hale getirilebilir. 156'daki düzenleme 157'ye taşınabilir" yanıtını verdi.

Milletvekillerinin imzalarını çektiği Anayasa değişiklik teklifinde, 'Askeri Yargıtay' başlıklı Anayasa'nın 156. maddesinin son fıkrası olan 'Askeri Yargıtayın kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı, hakimlik teminatı ve askerlik hizmetlerinin gereklerine göre kanunla düzenlenir" ibaresi, "Askeri Yargıtayın kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir" şeklinde değiştirilmişti. Anayasa'nın 'Askeri Yüksek İdare Mahkemesi' başlıklı 157. maddesi de şöyle:

"Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, askeri olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idarî işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkemesidir. Ancak, askerlik yükümlülüğünden doğan uyuşmazlıklarda ilgilinin asker kişi olması şartı aranmaz. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin askeri hakim sınıfından olan üyeleri, mahkemenin bu sınıftan olan başkan ve üyeleri tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oy ile birinci

sınıf askeri hakimler arasından her boş yer için gösterilecek üç aday içinden; hakim sınıfından olmayan üyeleri, rütbe ve nitelikleri kanunda gösterilen subaylar arasından, Genelkurmay Başkanlığınca her boş yer için gösterilecek üç aday içinden Cumhurbaşkanınca seçilir. Askeri hakim sınıfından olmayan üyelerin görev süresi en fazla 4 yıldır. Mahkemenin Başkanı, Başsavcı ve daire başkanları hakim sınıfından olanlar arasından rütbe ve kıdem sırasına göre atanırlar. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kuruluşu, işleyişi, yargılama usulleri, mensuplarının disiplin ve özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı, hakimlik teminatı ve askerlik hizmetlerinin gereklerine göre kanunla düzenlenir."

En Çok Aranan Haberler