Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, pamuk üretiminde kuraklık ve elektrik sıkıntısı yaşandığını ifade ederken,” “Çiftçi elektriğini güneş enerjisiyle kendisi üretsin” önerisinde bulundu.
Pamuk üreticileri, bir yandan küresel ısınmaya bağlı çöl sıcaklarından, diğer yandan sık sık yaşanan elektrik kesilmelerinden şikayetçi. Pamuk üreticileri, bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Geçen yıla oranla bu yıl pamukta beklenen rekolteye ulaşılamayacağı ve bunun tekstil sektörünü olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, çiftçilerin kendi elektriklerini güneş enerjisinden üretebileceklerini belirterek, “bunun için devlet desteği şart” açıklamasını yaptı.
Şahin Pamuk Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, pamuk çitçisinin bu yıl görülmemiş bir şekilde mağduriyet yaşadığını belirterek,“Türk tekstil sanayisinin en önemli hammaddelerinden biri olan pamuk için maalesef bu yıl fazla olumlu konuşmak çok zor. Bir yandan kuraklık, bir yandan çözüm bulunamayan elektrik sorunu tarlada pamuk üreticisini mağdur ediyor" dedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde vatandaşlarımızın tarlalarını sağlıklı olarak sulayamadığını, yapılan yatırımların çöpe gittiğini anlatan Şahin, şunları söyledi: "Pamuk fidanları sulanamadığı için tarlalarda aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenmekte ve kuraklığında etkisiyle istenen pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekolte düşüşünün yaşanması beklenmektedir. Bölgenin şu an en önemli elektrik sonunu teknik alt yapının yetersiz oluşu ve geçen yıla oranla yüzde 50’nin üzerinde yeni abone müracaatının yapılması. Teknik alt yapının revize edilerek düzeltilmesi yönünde TEK yetkililerinin önemli çabaları bulunuyor. Ancak bölge milletvekillerinin konuyla ilgili yenileme çalışmaları için ciddi ödenek çıkarması gerekiyor. Gerek il valilikleri gerek TEK yetkilileri bu konuda insanüstü gayret içerisinde. Ancak, bunların çözümünde hükümet kanadının da daha duyarlı olması, bölge milletvekillerinin teknik alt yapının değiştirilmesi için gerekli ödenekleri bir an önce çıkarması lazım. Bunun yanında TEK’in 24 saat görev yapacak çok sayıda mobil ekipler oluşturması gerekir.”
Kuraklık ve enerji sorunlarıyla boğuşan Türk çiftçisinin güneş enerjisinden elektrik üretimine geçme zamanının da geldiğini vurgulayan Cahit Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın birçok ülkesinde devlet destekli olarak çiftçiler kendi enerjilerini kendileri üretmektedir. Türkiye’de de bu mümkündür. Güneş enerjisinden elektrik üreterek çitçilerimiz enerji sorununu çözebilir. Bu konuda hükümetin ciddi adımlar atması ve destekleyici çalışmalar içerisine girmesi gerekir. Son alınan kararla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri bu konuda kapsam dışı bırakılmış, ancak bölgenin güneş ışığından istenilen verimlilikte yararlanacağı özel olarak yapılan araştırmalarla mümkün görülmektedir."
Türk çiftçisi kendi elektriğini üretme noktasında başarılı olursa ürün maliyet fiyatlarında da önemli düşüş görüleceğini anlatan Bingöl, şöyle konuştu: "Özellikle 2. ve 3. ürünlerle ilgili sulama çalışmalarındaki enerji açığı güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesiyle mümkün olacaktır. Çiftçilerimizin kendi enerjilerini üretebilmesi için gerek mali gerek teknik desteklerinin devlet tarafından karşılanması ve bu alanda yapılacak yatırımların ülke ekonomisine büyük bir katma değer olarak dönüş yapacağı unutulmamalıdır.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz