YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pamuk Fabrikaları Sigortalanmadığı Için Üretici De Çırçır Fabrikaları Da Mağdur

Bir zamanların 'beyaz altın' olarak kabul edilen pamuğun hem üreticisi hem de işleyicisi zorda. Önceki...

Bir zamanların 'beyaz altın' olarak kabul edilen pamuğun hem üreticisi hem de işleyicisi zorda. Önceki yıllarda kilosu 1 lira 70 kuruşa kadar satılan pamuk bugün 1 lira 20 kuruştan zor alıcı bulurken pamuk çırçır fabrikaları da sigorta şirketlerinin çırçır fabrikalarını sigortalamaması nedeniyle riskli ve zor günler yaşıyor.

Pamuğun yangına karşı dayanıksız olması sebebiyle çırçır fabrikalarının hiç bir sigorta şirketi tarafından sigortalanmadığından yakınan fabrika sahipleri, devletten ürünlerine ve iş yerlerine karşı güvence istiyor. Fabrikasında sezon boyunca 5 milyon liralık emanet pamuğun beklediğini ifade eden çırçır fabrikası sahibi Osman Dölek, herhangi bir yangın ya da kazada ne yapacaklarını bilemediklerini belirti. Tüm fabrikayı satsa bile böyle bir zararın altından kalkamayacaklarını aktaran Dölek, başka riskli fabrikaların sigortalanmasına karşın pamuk işleyen fabrikaların sigortalanmamasını anlayamadığını kaydetti.

Bunun için devletten çözüm beklediklerini kaydeden Dölek, "Bütün firmalara başvurmamıza rağmen kimse pamuk fabrikalarını sigortalamıyor. Devletin yeni bir kanun çıkartarak veya firmalarla görüşerek bunu çözmesini istiyoruz. Risk altında çalışıyoruz. Burada insanlar istihdam ediliyor. Binlerce ton pamuk stoklanıp işleniyor. Tüm tedbirlerimizi alıyoruz. Yine de gözümüze uyku girmiyor." şeklinde konuştu.

Fabrikalarında 2 defa yangın çıktığını ve binlerce lira zarar ettiklerini anlatan Hüseyin Ataç ise yılın 4 ayı çalıştıklarını anlatarak, "Gece gündüz uykusuzuz. Sonuçta birileri bu işi yapacak. Fabrikalarımızı kimse sigortalamıyor. Bu iş yerlerinin bir güvencesi olmalı. Bankalara dahi başvurduk. Kimse risk almak istemiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çiftçi ürününü getirip bize teslim ediyor. Allah muhafaza bir şey olsa nasıl karşılarız.?" açıklamasında bulundu.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulnasır Duyan ise sanayi bölgesinde 10 çırçır fabrikası bulunduğunu ifade ederek, " Bu çırçır fabrikası bölgenin tüm pamuğunu alıp buradan işletip iplik fabrikalarına gönderiyor. Her bir fabrika, sezon sonuna kadar 5 bin tonluk bir pamuk işliyor. Özel şirketler sigortalamıyor. Bu konuda da çırçır fabrikalarının ciddi bir maliyeti var. Çırçır fabrikalarının sigortalanması aşamasında devletten bir destek bekliyoruz. Bu sene bir kaç çırçır fabrikasında bir yangın oldu. Ciddi bir zarara sebebiyet verdi. Özel sektör olsun devlet olsun bir şekilde sigortalaması için girişimlerde bulunulması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler