Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, pamuk yetiştiriciliğinde zararlı ve hastalıklarla etkin mücadele için hasattan sonra tarla temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
Pamuk yetiştiriciliğinde zararlı, hastalık ve yabancı otlara karşı mücadelede kültürel önlemlerin önemli bir yer tutmakta olduğuna işaret eden Sadettin Öztürk, “Kültürel önlemlerden birisi de hasat sonrasında tarlalardaki pamuk saplarının tarladan uzaklaştırılmasıdır. Ülkemizde bazı yıllarda pembekurt sebebiyle pamukta ekonomik boyutta kayıplar yaşanmaktadır. Pembekurt larvaları kışı kör kozalar veya çiğit içerisinde geçirmektedir. Bu sebeple başarılı bir tarla temizliği gelecek yılın pembekurt popülasyonunu azaltacaktır. Pembekurt ile nasıl mücadele yapılacağı 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununagöre hazırlanan “Pamukta Pembekurt Yönetmeliği” ile belirlenmiş olup, üreticilerin hasat sonrasında tarla temizliği yapmaları ve kör kozalı pamuk saplarının Mart ayı sonuna kadar yakmaları gerekmektedir. Bu amaçla, pamuklar üzerinde kalan kör kozaların parçalanması için traktör kuyruk milinden hareketli sap keserler kullanılmalı ve pamuk sapları parçalanarak derin sürümle toprağa gömülmelidir” dedi.
PARÇALANAN SAPLAR DERİNE GÖMÜLMELİ
Aydın bölgesinin güney kesimlerinde görülen Dikenlikurt’a karşı mücadelede, pamuk hasadından sonra kışlayan bireyleri yok etmek amacıyla pamuk saplarının sap keserle parçalanarak derin sürümle toprağa gömülmesi gerektiğine işaret eden Öztürk, “Kimyasal mücadelesi olmayan Verticillium Solgunluğuna kışı toprakta ya da hastalıklı bitki kalıntılarında mikrosklerot formunda geçirmektedir. Gelecek yıla mikrosklerotların taşınmaması için hasat sonrası pamuk saplarının tarladan uzaklaştırılması başlangıçtaki inokulum miktarını baskı altında tutacağından hastalık şiddetini azaltacaktır. Ülkemizde pamuk ekiminin yapıldığı toprakların organik madde miktarı düşük seviyededir. Uzun vade de pamuk tarlalarındaki sapların parçalanarak toprağa gömülmesi ile topraktaki organik madde miktarını artırmak mümkündür. Ayrıca toprağın fiziksel özelliklerinde iyileşme sağlanırken, pamuk bitkisinin topraktan kaldırdığı besin maddelerinin bir kısmının tekrar toprağa dönmesi de sağlanmış olacaktır” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz