HABER

Pamuk rekoltesinde "rekor" beklentisi

Şanlıurfa'da ekim alanı her yıl artan pamukta bu yıl rekoltenin 1 milyon 700 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor - Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Eyyüpoğlu: - "Geçen yıl çiftçilerimiz 1 milyon 200 bin ton kütlü pamuk üretimi yaptı. Bu yıl için ise en az 1 milyon 700 bin ton kütlü pamuk üretimi olacak" - HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öztürkmen: - "Bakanlık desteği ve ürün fiyatlarındaki güzel artış pamuğa olan ilgiyi artırdı"

RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, destekleme miktarı ve ürün fiyatlarındaki artış sayesinde bu sezon rekor rekolte bekleniyor.

Atatürk Barajı'nın sağladığı olanaklarla Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı her yıl artan ve bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, bu yıl rekoltesiyle bölge çiftçisini sevindirecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolasıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuğa yönelik destekleri artırdı. Destek miktarlarındaki artışın yanı sıra pamuk fiyatlarında son yıllarda görülen yükseliş, bu ürüne yönelen çiftçilerin sayısını çoğalttı.

Kentin verimli ovalarında ekim hazırlıklarına başlanılan pamukta rekoltenin bu yıl 1 milyon 700 bin tona çıkması ve böylece tarihin en yüksek üretim miktarının yakalanması bekleniyor.

- "3 milyon tonu da bulabiliriz"

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun Türkiye ve bölge için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Bu yıl kentteki ekim alanlarının artmasının beklendiğini dile getiren Eyyüpoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de pamuğun yüzde 45'i Şanlıurfa'da yetişiyor. Geçen yıl çiftçilerimiz 1 milyon 200 bin ton kütlü pamuk üretimi yaptı. Bu yıl için ise en az 1 milyon 700 bin ton kütlü pamuk üretimi olacak. Geçen yıl pamuk desteklemesi 800 kuruş iken bu yıl 900 kuruşa çıktı. Pamuk fiyatları da yükseldiğinden çiftçiler memnun. Son iki yılı karlı bir şekilde kapattık. Önümüzdeki yılı da inşallah daha güzel geçireceğiz. 1 milyon 700 bin ton rekor ama yarım kalan sulama projeleri biterse 3 milyon ton üretimi de bulacağız. Türkiye'yi doyurmaya adayız."

- "Toprak iyi hazırlanmalı"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de geçen yıl Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yüzde 60'ının ithalatla karşılandığını belirtti.

Şanlıurfa'nın pamuk üretiminde lokomotif olduğuna işaret eden Öztürkmen, "İlimizde bir milyon 800 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılmaktadır. Bakanlık desteği ve ürün fiyatlarındaki güzel artış pamuğa olan ilgiyi biraz daha artırdı. Bu yıl pamuğun en az yüzde 50'si Şanlıurfa'da üretilecektir. Toprağı iyi hazırlamak çok önemli. İyi tohum ve ekim işlerinin iyi yapılması gerekiyor. İyi hazırlanmış bir toprakta bitkisel üretim daha hatasız ve bol olacaktır." diye konuştu.

Tarımda girdi maliyetlerinin düşürülmesinin önemli olduğunu ifade eden Öztürkmen, iyi bir toprak hazırlığı ve kaliteli tohumun maliyetleri ciddi oranda düşüreceğini dile getirdi.

Çiftçilere toprak analizi yaptırmalarını önerdiklerini söyleyen Öztürkmen, "Toprağımızda ne kadar gübre var, ne kadar azot, fosfor, potasyum var, pamuğumuzun ne kadara ihtiyacı var bunu kesinlikle hesaplayıp ona göre yeterli miktarda gübre vermeliyiz. Gübre toprakta çok kalıcı bir materyal değil 'fazla versem ne olur' diye bir şey yok çünkü gübre kalınca ve belli bir süreyi geçince zaten uçup gitmektedir. Dolayısıyla önemli olan ihtiyacı olduğu anda bitkiye gübreyi verebilmektir." diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler