HABER

Pamuk üreticileri mitinge hazırlanıyor

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da pamuk hasat dönemi bitmesine rağmen pamuk fiyatlarının açıklanmaması sivil toplum örgütleri ve çiftçilerin tepkisine sebep oldu. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı toplantı salonunda "Pamuk taban fiyatı açıklansın" toplantısına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Eyyüpoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Akbıyık ve 2 sulama birliği başkanı katıldı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, pamuk taban fiyatının açıklanmamasının esnafın ortak sorunu olduğunu belirterek, "Pamuk taban fiyatlarının açıklanmaması esnafı, sanayici ve çiftçiyi mağdur etmiştir. Çukobirlik tarafından taban fiyat yerine verilen avans çiftçiyi belirsizlik içerisine sürüklemiştir. Tarım sektörünün beyni olan Şanlıurfa'da pamuk fiyatlarını açıklanması için buradan hükümeti uyarıyoruz" dedi.

ÜRETİCİYE DESTEK Çiftçiye verilen desteklerin bir an önce artırılmasını isteyen Demirkol, "Bugün Avrupa ülkelerinde pamuk üreticisine 40 ile 70 sent arasında destek verilirken, Türkiye'de ise 70 bin lira gibi komik destek veriliyor. Çukobirlik önceleri fiyatları hem yüksek hem de zamanında açıklıyordu. Çünkü o dönemlerde Türkiye'nin pamuk ihtiyacı Çukurova'dan karşılanıyordu. Ama şimdi roller değişti. Türkiye'nin pamuk ihtiyacı Şanlıurfa'dan karşılanıyor. Pamuk artık fakir ülkelerin ve fakir illerin ürünü haline getirildi. Ülkede geçen yıl 920 bin ton pamuk üretildi, 300 bin ton da pamuk açığı vardı. Türkiye bu açığı kapatmak için 400 bin ton ithal edince pamuk bir çok çiftçinin elinde kaldı" diye konuştu.

Mazot fiyatının 1 milyon 252 bin lira olmasına rağmen Çukobirlik'in pamuk taban fiyatı yerine avans sistemini getirdiğini belirten Demirkol, "Şu anda verilen avans 480 - 500 bin lira arasındadır. Çukobirlik bir an önce taban fiyatı açıklasın. Çiftçi pamuk hasadını bitirdi, ama halen fiyat belirsizliği ortadadır" dedi.

"HÜKÜMET ATATÜRK'E ŞİKAYET EDİLECEK" Şanlıurfa'da pamuk taban fiyatlarının halen açıklanmadığı için hükümeti ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e şikayet edeceklerini belirten Demirkol, "Açıklanmayan taban fiyat yüreklerimizi yakıyor. Çiftçilerin elinde pamuk bile kalmadı. 3 yıldır pamuk taban fiyatlarında bir değişiklik yoktur. Tariş, pamuk taban fiyatlarını açıklamadı ama, çiftçinin ürününü avans sistemi ile 875 bin liradan alırken, Çukobirlik ise avans sistemini kilograma 450 ile 500 bin lira arasında belirledi. Tariş yetkilileri Ege pamuğunun 43 randıman olduğunu söylüyor. Aynı randımandaki pamuk Siverek ilçesinde de yetiştiriliyor. 1997 yılında Tariş ile Çukobirlik arasında 15 bin lira fark varken 5 yıl sonra aradaki rakam dağ gibi büyüdü ve 375 bin lira oldu. Biz buna bir anlam veremiyoruz. Acaba Çukobirlik iflasta mıdır?" diye sordu.

PARLAMENTERLERİN İSTİFA TEHDİDİ
"Karadeniz Bölgesi'nde bulunan parlamenterler fındık fiyatlarının bir an önce açıklanmasını istedi ve 'açıklanmazsa istifa edeceğiz' tehdidinde bulundu. Aynı gün fındık fiyatları yüzde 100'lük bir artışla açıklandı" diyen Demirkol, böyle bir hareketi Urfalı parlamenterlerin yapmadığını söyledi. Çukobirlik'in taban fiyatını açıklamaya imkanı bulunmuyorsa hiç değilse desteklemeleri yükseltmesini isteyen Demirkol, "Ulu önder Atatürk bir vecizesinde 'Köylü milletin efendisidir' diyor. Köylü milletin efendisi olmaktan çıktı. Hükümet çiftçinin pamuk yetiştirmesini istemiyor ise, biz de yetiştirmeyelim. O zaman üretimden vazgeçelim ithalata yönelelim. Avrupa'nın pamuğa verdiği destek bizim pamuk taban fiyatımıza eşittir. Hükümet artık bu eşitsizliğe bir son versin. Aksi halde çiftçileri meydanlara dökeriz" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler