HABER

Pamuk üreticisinin taban fiyat tepkisi

ADANA (İHA) - Çukurova'da pamuk hasadının başlamasına rağmen taban fiyatının halen açıklanmaması üreticiyi isyan ettirdi. Üreticiler, önce ürünü yakarak sonra da cenaze namazı kılarak protesto eylemi yaptı.

Çubobirlik Mihmandar Kooperatifi önünde toplanan üreticilerin eylemine sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Gergin bir ortamda gerçekleşen toplantıda söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, 1980'li yıllarda toplam pamuk üretiminin yaklaşık yarısının Çukurova'da üretildiğini, son yıllarda uygulanan yanlış politikalar sonucu bu üretimin bitme aşamasına geldiğini söyledi. Başkan Ayhan Barut, "Pamuk maalesef tarihe karışmak üzere. Çukurova bölgesinin 1 kilo kütlü pamuk maliyetini yaklaşık 700 bin lira olarak belirledik. Buna kar ilave edildiğinde satış fiyatının 875 bin lira olması gerekmektedir. Üretici, alın teri emeğinin karşılığını haksızlığa uğramadan almalıdır. Biz pamuğa iyi bir taban fiyatı istiyoruz. İstediğimiz şekilde taban fiyatı çıkmaz ise aradaki fark teşvik primleriyle kapatılsın. Ülkemiz için çok önemli olan pamuk yüzünden tekstil ve konfeksiyon sanayisini de kaybedeceğiz" dedi.

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak da pamuktan büyük kaçış yaşandığına dikkat çekerek, "Pamuk son yıllarda tekstil sanayinin ihtiyacını karşılayamaz hale gelmiştir. Türkiye'de verilen teşvik primleri yetersiz. Dünya ülkelerinde, örneğin Yunanistan'da 52.4 cent, İspaya'da ise 67 cent teşvik primi verilirken bizde 4 cent karşılığı verilen teşvik primi üreticileri mağdur etmiştir" şeklinde konuştu.

MHP Adana İl Tarım Komisyonu Başkanı Kutlu Sönmez de pamuk üreticisinin bakanlar kurulu tarafından kaderine terk edilmesini şiddetli kınadıklarını söyledi.

Irgatlar adına konuşan elçi Hüseyin Hakiş, çok az ücret aldıkları paranın karın doyurmadığını ifade ederek, "Aç kaldık. Çocuklarımızı hastaneye götüremiyoruz" dedi.

Açıklamaların ardından Mihmandar Kooperatifi önünde toplanan yaklaşık 80 kişilik grup, önce bir miktar pamuğu yaktı, sonra da birlikte saf tutarak ürünün cenaze namazını kıldı. "Allah rahmet etsin, pamuk ölmüştür" diyen üreticiler, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler