ANKARA (İHA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konularak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesine alınan Pamukbank'ın Halk Bankası'na devredilmesiyle ilgili yasa tasarısı TBMM'de kanunlaştı. Yasa çerçevesinde Pamukbank'ın öz kaynak açığı TMSF tarafından karşılanacak.
TBMM Genel Kurulu'nun son gününde Pamukbank Türk A.Ş.'nin Türkiye Halk Bankası A.Ş.'ye devri ve bazı yasalarda değişiklik yapılmasına İlişkin yasa tasarısı müzakere edilerek kanunlaştı. Yasa, Pamukbank'ın, yüzde 99.9'u Hazine'ye ait olan ve özel hukuk hükümlerine tabi kurulmuş olan Halk Bankası'na devredilmesinde ortaya çıkabilecek hukuki sorunların çözümü amacıyla hazırlandı.
Yasa, Pamukbank'ın bilançosundaki tüm aktif ve pasifleriyle bilanço dışı yükümlülüklerinin, Pamukbank, Halkbank ve TMSF arasında düzenlenecek bir protokol ile başka bir işleme gerek kalmadan Halkbank'a devredilmesini öngörüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra en geç 15 gün içerisinde devir işlemleri için BDDK'ya başvurulması koşulu da getirildi.
Yine yeni yasayla Pamukbank'ın bilançosundaki öz kaynak açığından kaynaklanan menfi fark, devir tarihine kadar Hazine tarafından TMSF'ye verilecek özel tertip devlet iç borçlanma senetleriyle TMSF tarafından ödenecek. Hazine'nin bu amaçla TMSF'ye yeni özel tertip iç borçlanma senedi verebilmesi için 2004 Mali Yılı Bütçe Yasası'nda başlangıç ödeneklerinin yüzde 1'i ile sınırlandırılan özel tertip iç borçlanma senedi ihraç limiti yüzde 3'e çıkarıldı. Bütçe başlangıç ödeneği tutarının 149.9 katrilyon lira olduğu dikkate alındığında, Hazine bu yıl toplam 4.5 katrilyon liraya kadar özel tertip iç borçlanma senedi çıkarabilecek. Halen bu tutar 1.5 katrilyon lira düzeyinde bulunuyor. Devir işlemleriyle ilgili olarak yapılacak işlemler ve düzenlenecek kağıtlardan, vergi, resim ve harç alınmayacak. Ticaret siciline tescil ve SPK'ya kayıt ücreti ödenmeyecek. Yasayla kamu bankalarında çalışanlar ile Pamukbank'tan Halkbank'a devredilecek personelden, bağlı oldukları sosyal güvenlik kuruluşuna bakılmaksızın, emeklilik hakkını kazanmış olanlara 3 ay içerisinde emekli olmaları halinde, emekli ikramiyeleri veya kıdem tazminatları yüzde 20 fazlasıyla ödenecek. Devir işleminin tamamlanmasından sonra, Halk Bankası'nın özelleştirilmeye hazırlanmasını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılması için bir plan oluşturulacak. Plan çerçevesinde hedeflenen şube sayısı ve norm kadro ile ekonomik, teknolojik ve organizasyon değişikliği sonucu doğabilecek personel fazlasının iş sözleşmeleri feshedilecek.
Kasım 2000'de yürürlüğe giren Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'na ilişkin kanunla, söz konusu bankaların özelleştirilmesi için tanınan ve Kasım 2003`de dolan 3 yıllık süre de 5 yıla çıkarıldı. Buna göre kamu bankaları Kasım 2005'e kadar özelleştirilecek.
"YASANIN UYGULANMASIYLA BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA ATILMIŞ OLACAK" Tasarının yasalaşmasının ardından bir teşekkür konuşması yapan Devlet Bakanı Ali Babacan, bu yasanın uygulanmasıyla bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasında önemli bir adım daha atılmış olacağını söyledi. Bakan Babacan, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması, TMSF'ye devredilen bankaların sorunlarının çözümü ve sektörde gözetim ve denetimin AB ölçütlerine yükseltilmesinin bu sürecin temel ayaklarını oluşturduğunu kaydetti. Bakan Babacan, "Pamukbank için çeşitli alternatifler üzerinde duruldu ve birleşmenin en uygun seçim olduğunda görüş birliğine varıldı. Biz devir sonrasında Halk Bankası'nın aktif büyüklüğü bakımından sektörde en büyük bankalar arasında yer alacağını görüyoruz. Rasyonel şube dağılımının gerçekleştirilmesi yoluyla operasyonel iyileşme sağlanacak. Personel durumu rasyonelleştirilecek, devir sonrasında edindiği kazanımlarla özelleştirme potansiyeli yükselecek. Pamukbank uzunca bir süre satışa sunuldu fakat TMSF teklifleri uygun görmemiştir ve bankanın satışına sunulmasından vazgeçilmiş ve birleşmenin incelenmesi önerilmiştir. Eğer Pamukbank tasfiye edilseydi nasıl bir bilanço ortaya çıkacaktı bunu da irdelemek lazım. Öncelikle yaş ortalaması 31 olan yaklaşık 4 bin tane bankacı işsiz kalacaktı. 6.2 katrilyonluk nakit ödeme mecburiyeti ortaya çıkacaktı. İhtiyaç fazlası personel konusu var. Bu bizim hükümetimiz döneminde yapılan bir uygulama değil. Bundan sonra bu bankaları en rasyonel şekilde çalıştıracağız, biz buna bakarız. Halkbank birleşmiş haliyle sektörümüzün güçlü genç bankalarından birisi olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.