YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pamukta Afrika'yla işbirliği yapılıyor

Batı ve Orta Afrika’nın pamuk üreticisi ülkelerinin temsilcileri, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'ni ziyaret etti. Benin,...

Pamukta Afrika'yla işbirliği yapılıyor

Batı ve Orta Afrika’nın pamuk üreticisi ülkelerinin temsilcileri, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'ni ziyaret etti. Benin, Burkina Faso, Gana, Kamerun, Çad, Fildişi Sahili, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal ve Togo’dan gelen yaklaşık 15 kişilik heyet, EİB'deki pamuk toplantısına katıldı. Toplantıda Türk tekstil sektörünün yetkilileri, Afrikalılara sadece pamuk satmakla yetinmemelerini, tekstil sanayilerini de geliştirmelerini önerdi. Afrikalı pamukçular ise Türkiye’nin Afrika Pamuk Birliği’ne üye olmasını istedi.
Türkiye Tekstil İhracatçıları Birlikleri Sektör Danışmanı Dr. Sebahattin Gazanfer’in yönettiği toplantının açılışında konuşan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2008'den beri her yıl Afrikalı pamuk üreticileriyle biraraya gelip sektörü değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi. İzmir’in çok önemli bir liman şehri olduğunu belirten Ünlütürk, Ege Bölgesi'nin tarihi ve tarımıyla dünyada öne çıktığını vurguladı. Ege’de bu sezon pamuk üretiminin 150 bin ton civarında olacağını kaydederek, “Fiyatlarındaki artış nedeniyle daha fazla üretici pamuğa yöneldi ancak maliyetler yüksek. Hava koşullarının da çok iyi olduğu söylenemez. Umarız çiftçiler için yeni zararlar oluşmaz.” dedi.

'TÜRKİYE, AFRİKA İLE İLİŞKİLERE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR'
Hükümetin Afrika'yla ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Birlik Başkanı Ünlütürk, kıtadaki birçok ülkede yeni büyükelçilikler ve konsolosluklar açtığını söyledi. Buralardan Türkiye’ye gelmek isteyen işadamlarının kendi ülkelerindeki büyükelçilik ve konsolosluklarda vize işlemlerini tamamlayabildiğini, Türk Hava Yolları’nın da bu kıtaya yönelik uçuş ağını genişlettiğini belirterek, “Zaman, işbirliğini geliştirme zamanı. Bunun için de karşılıklı ziyaretler büyük öneme sahip.” şeklinde konuştu.

'TARIM VE SANAYİ BİRLİKTE GELİŞMELİ'
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz ise Türkiye’nin, pamuk verimi ve tekstil sanayisinin gelişmişliğiyle öne çıktığını söyledi. Türk tekstil sektörünün 1,5 milyon ton civarında pamuk kullandığını dile getiren Kocagöz, geçmiş yıllarda 950 bin ton civarında olan üretiminsi hatalar yüzünden 400 bin tona kadar gerilediğini ifade etti. Kocagöz, “Üretimin bu sezon 700 bin tona yükselmesi bekleniyor. Güçlü bir tekstil sanayisi olması, bizim için büyük avantaj. Sektör, hammaddeyi garanti etmek zorunda. Üretimle sanayi birarada yürümeli.” dedi.
Misafir heyet adına konuşan Afrika Pamuk Birliği Üyesi George Osieku da her yıl bir Afrika ülkesinde toplandıklarını, Avrupa’daki pamuk alan şirketlerin de üyeleri olduğunu aktardı. Osieku, “Türkiye’nin de bu kurula üye olmasını istiyoruz. Çin ve ABD, pamuk ihracatlarını arttırmak için sektörü sübvanse ediyor. Bu bize ciddi zararlar veriyor. Biz de bu sıkıntımızın Dünya Ticaret Örgütü nezdinde çözümünü bekliyoruz.” diye konuştu.
Merkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Ticaret Merkezi’nin yetkilisi Cynthia Zijlstra-Adriano ise amaçlarının, gelişmekte olan ülkelerin ihracatını arttırmak olduğunu, bunun bu tür işbirliği toplantılarına öncülük ettiklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler