BALIKESİR (İHA) - Balıkesir Tariş Pamuk Birliği Başkanı Ahmet Yüksel, Bakanlar Kurulu'nun Şubat ayında aldığı kararda, Marmara Bölgesi'ndeki pamuk üreticilerine 2006 yılı için prim ödemesi yapılıp yapılmayacağının belirtilmemesi sebebiyle bölgedeki üreticilerin pamuk tarımından vazgeçmek üzere olduğunu öne sürdü.
Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez'i ziyaret eden Ahmet Yüksel, Bakanlar Kurulu'nun Şubat ayında aldığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, kütlü pamuk primi ödemelerinin yalnızca Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üreticilerin yararlanacağının hükme bağlandığını söyledi. Bu kararın Marmara'daki üreticileri pamuk tarımından uzaklaştırdığını iddia eden Yüksel, söz konusu karar doğrultusunda 2006 yılında itibaren Marmara Bölgesi için pamuk primlerinin ödenmeyeceğinin düşünüldüğünü ifade etti. Başkan Yüksel, bu konuda Tarım Bakanlığı'nın da herhangi bir açıklama yapmadığını ve bu durumun da ekim zamanının yaklaştığı bugünlerde bölge üreticisini pamuk tarımından vazgeçirmek üzere olduğunu öne sürdü.
Marmara Bölgesi'nde uzun yıllardır pamuk tarımı yapıldığını belirten Başkan Yüksel, "Pamuk tarımına yönelik bölgemizde pek çok yatırımlar bulunuyor ve binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor. Pamuk primlerinin 2006 yılından itibaren ödenmemesi durumunda büyük yatırımlar heba olacak ve bu sektörden geçimini sağlayan üretici ve işçiler zor duruma düşecektir. Marmara Bölgesi'nde pamuk tarımı Balıkesir, Çanakkale ve Bursa illerine bağlı çok sayıda kasaba ve köylerde de yapılmakta olup, bölgenin pamuğu en az Ege pamuğu kadar kalitelidir. Balıkesir ilçeleri ve köyleri olarak kütlü pamuk randıman ortalamaları yüzde 45 iken bu oran Aydın ili ve çevresinde yüzde 36-40 aralığındadır" diye konuştu.
Türkiye'de yıllık pamuk üretiminin 800 bin ton civarında olduğunu, ancak tekstil sektöründe yıllık 1.5 milyon ton pamuk kullanıldığını ifade eden Yüksel, "Bu verilerden anlaşılacağı gibi pamuk üretimi tüketimi karşılayamıyor. Bu açığı kapatmak içinde pamuk ithalatı yapılıyor. Ülkemizde pamuk üretiminin sınırlandırılmasının aksine desteklenerek üretimin önü açılmalıdır. Sonuç olarak bizler Tarım Bakanlığı'ndan derhal Marmara Bölgesi'ndeki pamuk primi ödemelerinin 2005 yılı ve sonrasındaki yıllarda da devam edeceğinin açıklanmasını talep ediyoruz" dedi.