HABER

Pamukta taban fiyat beklentisi

ADANA (İHA) - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, ülkede uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden Çukurova'da pamuk üretiminin tarihe karışmak üzere olduğunu söyledi.

ZMO Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, pamukta kullanılan girdilerin aşırı yükselmesi, hasat zamanı ürünün maliyetin altında satılması ve GAP bölgesinin devreye girmesinin ardından ortaya çıkan işçi problemleri yüzünden Çukurova'da üreticinin hızla pamuktan uzaklaştığını söyledi.

Son yıllarda pamuk fiyatlarının dünya piyasalarında çok düşük seyretmesi ve üreticinin de yeterince desteklenmemesinin de üretimin hızla azalmasına yol açtığına dikkat çeken Barut, Oda'ya bağlı teknik elemanlarla yaptıkları çalışma sonucu bölgede üretilen kütlü pamuk maliyetinin 686 bin lira olduğunu buna göre taban fiyatın da 857 bin lira olması gerektiğini tesbit ettikleri bildirdi. Son yıllarda taban fiyat belirleme işinin tarım satış kooperatiflerine bırakıldığını, bu kurumların da borsa ve dünya piyasasına göre ayarlama yaptığına belirten Barut "Bugünlerde dünya ve borsa fiyatları çok düşük olduğu düşünülürse pamuk üreticisi yine zarar edecektir. Burada yapılacak tek şey vardır. O da devlet tarafından pamuk üreticisine teşvik primi adı altında destekleme yapılmasıdır. Bu primin aynı AB ülkelerinde olduğu gibi peşin ve nakden en az kilo başına 20 cent olarak verilmelidir. Aksi takdirde birkaç yıl sonra pamuğu sadece eski Türk filmlerinde göreceğiz" dedi.

RAKAMLARLA PAMUK ZMO Adana Şubesinden verilen bilgiye göre, dünyada halen 76 ülkede pamuk tarımı yapılıyor. Türkiye ise dünya pamuk ekim alanı sıralamasında 7.ci, üretim yönünden ise 6. cı sırada bulunuyor. Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde toplam 2 milyon 375 bin ton kütlü pamuk üretilirken, bunun işlenmesi neticesinde 900 bin ton elyaf pamuk elde ediliyor. Çukurova bölgesinin toplam pamuk üretimi içindeki payı ise 500 bin ton. Ülkenin yıllık elyaf pamuk ihtiyacı ise 1 milyon 300 bin ton civarında. Aradaki 400 bin ton elyaf (presli pamuk) açığı ise ithalatla karşılanıyor ve bunun için ise yılda 600 milyon dolar döviz çıkışı yaşanıyor. Kayıtlara göre, ülke ihracatının yüzde 40'ını hammaddesi pamuk olan tekstil ve konfeksiyon sanayi karşılıyor. Bu da yılda 12 milyar dolarlık döviz girdisine tekabül ediyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler