Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françesko, "Bazıları, iyi bir Katolik olmak için tavşanlar gibi çok çocuk yapmamız gerektiğine inanıyor" diyerek bu görüştekilere tepki gösterdi ve bir ailenin sahip olması gereken çocuk sayısını üç olarak açıkladı.
"Papa" seçildiği Mart 2013'ten bu yana yedinci ve en uzun süreli dış ziyaretini ilk olarak Sri Lanka'ya ardından da Filipinler'e gerçekleştiren Papa Françesko, Filipinler'in başkenti Manila'dan Roma'ya yaptığı yaklaşık 15 saatlik uçuşu sırasında, seyahatini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Papa, birkaç gün önce Sri Lanka'dan Filipinler'e geçerken 7 Ocak'ta Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıyı, "ifade özgürlüğünün bir sınırı olduğu, kimsenin inançlarıyla dalga geçilemeyeceği" yönünde değerlendirirken sarf ettiği, "Sevgili arkadaşım Dr. (Alberto) Gasparri, anneme küfrederse suratına yumruğu yer" sözlerine gazetecilerin isteği üzerine açıklık getirdi.
Bir provokasyona şiddetle karşılık verilmemesi gerektiğini anlatan Papa, bununla beraber bazı şeyleri provoke etmemek gerektiğini de vurguladı.
Ruhani lider, "Ben birini sürekli provoke edip, ona saldıramam çünkü onu kızdırma ve uygun olmayan bir karşılık alma riski var. İşte o yüzden diyorum ki, ifade özgürlüğü, insani gerçekleri dikkate almalı ve daha ihtiyatlı olmalı" yorumunda bulundu.
Papa, kendisinin ilk olarak Türkiye seyahatinde ardından da geçen hafta Vatikan'a akredite büyükelçilere yaptığı konuşmada dile getirdiği terör eylemlerinin, Müslüman liderlerce sert şekilde kınanması çağrısının olumlu karşılanması konusundaki iyimserliğini aktararak, ılımlı İslam toplumunun da bunu istediğini söyledi.
İDEAL SAYI ÜÇ
Gazetecilerle sohbetinde Katolik dünyasına da mesajlar gönderen Papa, "Bazıları, iyi bir Katolik olmak için tavşanlar gibi çok çocuk yapmamız gerektiğine inanıyor" diyerek tepki gösterirken, ebeveyn sorumluluğunun önemini hatırlattı ve bir ailenin sahip olması gereken çocuk sayısını 3 olarak açıkladı.
Papa, kilisede bu konuda uzmanların olduğunu belirterek, çıkış yollarını Sinod Meclisi toplantılarında bulacaklarını kaydetti.
DALAY LAMA'YI NEDEN KABUL ETMEDİ
Papa, uçakta bir gazetecinin sorusu üzerine aralıkta Dünya Nobel Barış Ödülü'nü Kazananlar Zirvesi için Roma'ya gelen Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmemesinin, Çin'den çekindiği için olmadığını söyledi.
Roma'ya bir uluslararası zirveye katılmak için gelen hiçbir devlet başkanı ya da üst düzey konuğun, Vatikan devlet geleneğine göre ayrıca kabul edilmediğine dikkati çeken Papa, "Örneğin, o dönemde BM Gıda ve Tarım Örgütü'nde bir zirve vardı ve o zirve için gelen kimse kabul edilmedi tarafımızdan. Bunun Çin'in tepkisinden çekinildiği için böyle olduğu yazıldı. Bu doğru değil" ifadelerini kullandı.
Çinlilerin eğitimli olduğunu dile getiren Papa, Çin ile ilişkilerinin kademe kademe ilerlediğini, bunun nereye varacağını bilmediğini ancak Çinlilerin, kendisinin onları kabul etmeye ya da Çin'e gitmeye hazır olduğunu bildiğini kaydetti.
GELECEK SEYAHATLERİ
Papa seçildiği 2013 yılında sadece bir dış gezi yapan Papa, 2014 yılında aralarında Türkiye'nin de olduğu dış gezilere ağırlık vermeye başlarken, 2015'te de bunun ivme kazanarak devam edeceğinin işaretini verdi.
Bu yıl, ABD, Ekvador, Bolivya, Paraguay'a gideceğini açıklayan ruhani lider, Ebola salgını dolayısıyla erteledikleri Orta Afrika Cumhuriyeti ve Uganda seyahatlerini de yıl sonunda yapabileceğini bildirdi.
Papa Françesko, 2016 yılında da aralarında kendi memleketi Arjantin'in de olduğu Uruguay ve Şili'yi kapsayan bir Latin Amerika turuna çıkmayı düşündüğünü dile getirdi.
PAPA'YI EN ÇOK ETKİLEYEN YER
Papa, yedinci dış gezisi kapsamında en çok etkilendiği yerin ise Filipinler'de 2013 yılında tayfununun vurduğu ve 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği Tacloban olduğunu aktardı.
Ruhani lider, ilk olarak gittiği Sri Lanka'da insan haklarına saygı ve adalet üzerine mesajlar verirken, seyahatinin ikinci durağı Filipinler'e geçişinde Paris'teki terör saldırıları bağlamında ifade özgürlüğünde dikkat çekici bir tepki ortaya koymuştu.
Papa, gezisinin son durağı Filipinler'de liderlere yolsuzlukla mücadele etmeleri çağrısı yaparken, ülkenin güneyinde çoğunlukta olan Müslümanlarla yürütülen barış sürecine destek vermişti. Papa Franciscus, dün de başkent Manila'da 6 milyon inananın katıldığı büyük bir ayini yönetmişti. (AA)