LEFKOŞA (İHA) - Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un "Washington Times" isimli gazetede yayımlanan makalesinde, Kıbrıs sorununa kesin ve sürekli bir çözüm için olmasını istediği 6 temel parametreyi açıkladığı bildirildi.
Güney Kıbrıs'ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi, "Çözüm İçin İstediklerimiz ve Planda Varolmayanlar İşte Bunlar" başlığıyla yansıttığı haberinde, Papadopulos'un Washington Times'taki makalesinde; çözüm için talep ettiği ancak Annan planında var olmayan 6 maddeye yer verdiğini ve böylece; Annan planında değiştirilmesini arzu ettiği noktaları, ABD'deki Başkanlık seçimleri arifesinde açıklamış olduğunu yazdı.
Gazete, "Kıbrıs sorununa BM aracılığıyla çözüm bulunması için yeni bir çabaya hazır olduğunu" savunan Papadopulos'un; "bulunacak çözümün genel hatlarıyla içermesi gerekenleri" şöyle sıraladığını haber verdi:
"1 - Başka ülkelerin değil Kıbrıs halkının çıkarları öncelikli ve esastır.
2 - Ülkenin, ekonominin ve toplumun teoride değil pratikte gerçekten yeniden birleşmesi.
3 - Hiçbir toplumun, iradesini diğer topluma dayatacak durumda olmayacağı ancak aynı zamanda hiçbir toplumun, devletin önemli işleyiş ve faaliyetlerine engel yaratamayacağı işleyebilir bir devlet.
4 - İnsan haklarına, demokratik ilkelere ve Kıbrıslı vatandaşların özgürlüklerine saygı gösterilmesi.
5 -Türk askeri işgaline ve Türkiye'den binlerce Türk yerleşiğin taşınmasıyla Kıbrıs'ın kolonizasyonuna gerçek ve kesin bir son verilmesi. Bu; yabancı askerlerin tamamının ve yasadışı yerleşiklerin ezici çoğunluğunun Kıbrıs'tan gitmesi anlamına gelir.
6 - Uzlaşılmış çözümün tamamen kabul edileceği, bütün taraflar için bağlayıcı olacağı konusunda kesin garantiler olması ve devletin güvenliği konusunda uluslararası garanti verilmesi"
Gazete Rum Yönetimi Başkanı'nın "iki toplum daha iyisine layıktır ve yeniden barış, istikrar içinde yaşamak ve AB içinde taahhüt edilmiş yaşam için ülkelerinin barış içinde yeniden birleşmesini istiyor" ifadesini kullandığını yazdı, haberini şöyle sürdürdü:
"Başkan Papadopulos, makalesinin başında Kıbrıs-Amerikan ilişkilerine değinmekte tereddüt etmedi ve bunların; 'ortak çıkarlara, ortak değerlere ve demokratik geleneklere' dayandığını belirtti. Kıbrıs'ın 11 Eylül terör saldırıları sonrasında, teröre karşı savaşta ABD'nin müttefiki konumunda olduğunu, buna paralel olarak; bir AB üyesi olarak Kıbrıs'ın; Avrupa ilkeleri ve 'istikrarlı ve bozulmaz' Atlantik Paktı (AB-ABD) için savaşım verdiğini belirtti.
2004 yılı içinde ülkede gerçekleşen olaylara da değinen Papadopulos, Kıbrıs'ın AB'a üyeliğinin 'yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ancak, adamızın AB'a 'maalesef bölünmüş' girdiğini kaydetti.
Papadopulos, 24 Nisan referandumlarına da atıfta bulundu ve Annan planının; özde adanın bölünmüşlüğünü kesinleştirecek yeni tehlike ve sorunlara gebe maddeleri olan 'karmakarışık' bir plan olduğunu ifade etti.
Başkan Papadopulos, 'Annan planının Kıbrıslı Rumların ezici çoğunluğu tarafından demokratik şekilde reddedilmesinin rahatsızlık ve hayal kırıklığına neden olduğunu' vurgulamakta tereddüt etmedi ve uluslararası camiada var olan tepkilerden bazılarının anlaşılabilir olduğunu, çünkü 'Annan planının mantıklı bir plan olduğuna inanarak plan için istekle çalışan bazı çok iyi ve onurlu insanlar bulunduğunu' kaydetti"
Simerini, "Tasos'un 4 Değişikliği" başlığıyla yayımladığı haberinde Papadopulos'un Washington Times'taki makalesinde yer verdiği; Annan planında yapılmasını istediği değişikliklerin sayısını 4 diye verdi ve bunları şöyle sıraladı:
"1 - İşgal askerlerinin çekilmesi
2 - Yerleşiklerin büyük çoğunluğunun gitmesi
3 - Uzlaşılmış bir çözümün bütün taraflarca tam olarak uygulanacağına yönelik özlü güvence verilmesi
4 - Güvenlik konusunda esaslı uluslar arası garanti verilmesi"