Lefkoşa (AA) - Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Kıbrıs'ta iki ayrı hukuki varlık yaratan bir çözümü gündeme getiren prosedürleri ve önerileri kabul etmeyeceklerini bildirdi.
Tasos Papadopulos, "sırf Kıbrıs sorunu kapatılsın diye çarpık ve adil olmayan bir çözümün altına imza atmak niyetinde olmadığını" ifade ederek, "Böyle bir çözüm Kıbrıs sorununu kapatmaz, yalnızca üzerini sahte çözüm duygusuyla örter" dedi.
Rum radyosunun haberine göre, Papadopulos, Savva Antoniadi isimli EOKA'cı ile Takis Panayotu isimli "kayıbın" büstlerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, kayıplar konusunun, hem Rum yönetimi hem de şahsı için öncelikli olduğunu, bunların akıbetleri tam olarak belirleninceye kadar konunun öncelikli olmaya devam edeceğini belirtti.
"Kayıplar meselesi doğru şekilde çözülmeden Kıbrıs sorunu doğru çözülmüş olmaz" diyen Papadopulos, şunları söyledi:
"8 Temmuz anlaşmasına paralel veya başka bir inisiyatif üstlenilmesi yönünde bazılarından işitilen belirsiz ve anlaşılmaz sesler, mantığı ve esası olmayan seslerdir. Çünkü mantığı ve esası olan yegane prosedür; BM'nin de katılımı ve desteğiyle halen var olan ve gelişmekte olan prosedürdür. Bu prosedürü BM istiyor, bizim taraf tamamen katılıyor ve Türk tarafının da gerçek ve samimi olarak katkı koyması bekleniyor."
Papadopulos, Kıbrıs'ta iki ayrı hukuki varlık yaratan bir çözümü gündeme getiren prosedürleri ve önerileri kabul etmelerinin sorumlu bir politika olmayacağını ifade ederek, "Tehlikeler karşısında tek çıkış ve yegane başka inisiyatif olarak, Kıbrıs'ta iki ayrı hukuki varlık yaratan bir çözümü gündeme getiren prosedürleri ve önerileri kabul etmemiz de sorumlu bir politika değildir" diye konuştu.
Böyle bir tercih sonucunun, taksim ve Kıbrıs'ta iki ayrı devlet yaratılması olacağını savunan Papadopulos, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu Türk tarafının işine geliyor olabilir, ama bizim için uygun olan, Kıbrıs sorununa işleyebilir ve yaşayabilir bir çözüm bulunmasını gündeme getirecek özlü ve ciddi müzakerelerin yolunu açmak için özlü adımlar ve ciddi çabalardır. Türk tarafının 'sahte devleti' yüceltme hedefi, doğru ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm talebine yardımcı olmuyor. Dolaylı dahi olsa, bu Türk hedefini destekleyenler; gerçekte Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi ve hemen çözüm bulunması inisiyatifinin değerini düşürmüş olur."