LARNAKA (İHA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Tasos Papadopulos, İsviçre'nin Bürgenstock kasabasında yapılan dörtlü müzakerelerde mutabakat sağlanamaması nedeniyle Türkiye'yi suçladı.
Larnaka Havaalanı'na gelişinde gazetecilere açıklamalar yapan Papadopulos, "Maalesef sonuca ulaşamadık. Bu sadece Kıbrıs Türk tarafının isteksizliğinden kaynaklanmadı. Bütün süreç boyunca Türkiye de 11 ilave talepte bulundu" dedi. Papadopulos, bunların, Kıbrıs sorunu üzerinden Türkiye'nin çıkarları ve arzularına hizmet edecek talepler olduğunu öne sürdü.
İsviçre'de dün geceyarısı sona eren bir haftalık müzakerelerin ardından ilk kez görüşlerini açıklayan Papadopulos, müzakerelerde Türk tarafının taleplerini dikkate alan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'a da üstü kapalı eleştirilerde bulundu. Rum lider, Türkiye'nin gündeme getirdiği taleplerin, Genel Sekreter Annan'ın hakemliğinde ya bütünüyle ya da kısmen karşılandığını anlattı.
Daha sonra AFP'ye özel demeç veren Papadopulos, "Büyük hayalkırıklığı yaşıyorum" dedi ve planı bir bütün olarak savunmasına imkan verecek ölçüde ikna olmadığını kaydetti. Papadopulos, bununla beraber planın son versiyonunda bazı olumlu noktaların da bulunduğunu, taraflara sunulan metni bütün detaylarıyla inceledikten sonra planla ilgili görüşlerini önümüzdeki iki ya da üç gün içinde oluşturacağını bildirdi.
BM ve diğer uluslararası çevrelerin, İsviçre'de taraflara sunulan metnin anlaşma için son şans olduğu yönündeki uyarılarına da katılmadığını belirten Papadopulos, "Bu önemli bir şanstı, ancak hiçbir zaman son şans yoktur" diye konuştu. Kıbrıs'ın en kritik döneminden geçtiğini vurgulayan Papadopulos, "Aşırı tutumların şu anda yeri yok. Bunun yapıcı diyaloğa faydası olmaz" diye konuştu.
Müzakerelerin ardından Türk tarafının planla ilgili nisbeten olumlu açıklamalarda bulunmasına karşın Rum kesimi, sonuçtan duyulan memnuniyetsizliği ifade etmişti. Rum kesiminin, referanduma sunulacak planla ilgili resmi görüşünü yansıtması bakımından Papadopulos'un değerlendirmeleri önem taşıyordu.