LEFKOŞA (İHA) - Türkiye-AB üyelik müzakerelerinin başlama tarihiyle ilgili kararın alınacağı 17 Aralık'taki AB doruk toplantısına kadar bütün ihtimalleri açık bırakan Rum yönetiminin tavrının, "yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Türkiye tarih görmez" şeklinde olduğu bildirildi.
Fileleftheros gazetesi "Lefkoşa, Kıbrıs Vetosunun Türkiye'nin Elinde Olduğu İmasında Bulunuyor - Başkan Papadopulos Aralık Konusunda Bütün İhtimalleri Açık Bırakıyor -Tanıma, Ankara İçin Tek Yol" başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde, AB'nin rutin doruk toplantısına katılmak üzere dün Brüksel'e giden Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un, Güney Kıbrıs'tan ayrılışı öncesinde yaptığı açıklamada Türk-Avrupa ilişkilerine de değindiğini yazdı.
Gazeteye göre Papadopulos, Rum yönetiminin bütün gelişmeleri dikkate alacağını ve o zamana (17 Aralık) kadar üstleneceği çabanın, "Türkiye'nin yalnız Güney Kıbrıs'a değil AB'ye karşı da zorunlu yükümlülüğü olduğunu" düşündüklerini kabul ettirmek olacağını söyledi.
Papadopulos, "Türkiye'nin zorunlu yükümlülüğü" olarak gördüğü konulardan birinin, "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni tanıma konusu olduğunu ve bunun müzakerelerle doğrudan bağlantılı olduğunun açıkça anlaşılması gerektiğini öne sürerek "AB'ye aday bir ülkenin 25 üye ülkeyle üyelik müzakerelerini sürdürürken, bu ülkelerden birini tanımayı reddetmesi veya şüphelere sahip olması mümkün olabilir mi?" diye sordu.
Gazete Papadopulos'un, Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides'in, Rum yönetiminin uluslararasındaki ve Avrupa Birliği içindeki güvenilirliğini kaybettiği şeklindeki açıklamasını yorumlamaktan kaçınarak "Klerides'in görüşlerini yorumlamıyorum. Görüşlerine her zaman saygı duyarım, ancak bunlar kendi yorumlarıdır" dediğini yazdı ve "Zodya (Bostancı)-Astromerit geçidi ve Türk tarafının olumsuz tavrıyla ilgili soruya muhatap olan Başkan Papadopulos, Zodya konusunun aylardır tartışıldığını ve hükümetin daha fazla geçit açılmasına ilişkin önerisinin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Özellikle Zodya-Astromerit geçidi konusunda Kıbrıs Türk tarafının sadece kişilerin geçişi için geçit açmakta olduğunu ve bunun için Kıbrıslı Rumlara ait toprağı kullandığını, bu geçidin mayın tarlasından geçerek geçiş noktasının uzağında son bulduğunu söyledi. Papadopulos 'Bu geçit değil. Biz itiraz ederken, kendilerinin güya hazır ve istekli olduklarını göstermeye yönelik bir jesttir. Ürünlerin dolaşımı olmazken Kıbrıslı Türklerin de birincil talebi olan üreticilere kolaylık bu şekilde nasıl sağlanacak?' diye sordu.