ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Papa 16. Benedikt'in Türkiye ziyaretinin birçok önyargının yıkılması açısından bir fırsat olduğunu belirterek, "Müslümanlar'la Hıristiyanlar arasındaki birçok yanlış anlamanın giderilmesi için Papa'nın Türkiye'de vereceği mesajlar çok önemli" dedi.
Başbakan Yardımcısı Gül, Avrupa-Akdeniz Süreci (EUROMED) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Finlandiya'ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamada bulunan Gül, Türkiye'nin bu sürece verdiği önemi göstermesi bakımından ziyaretinin büyük önem taşıdığını belirtti. Ziyareti sırasında Finlandiya, Almanya ve Avusturya'nın dışişleri bakanları ile ikili görüşme yapmasının kesinleştiğini de açıklayan Başbakan Yardımcısı Gül, Finlandiya programını tamamladıktan sonra Letonya'nın başkenti Riga'da 28-29 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan NATO Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkeye geçeceğini ifade etti. Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da NATO Zirvesi'ne katılacağını anımsattı. Açıklamalarının ardından Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fin önerisini görüşmek üzere Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ile bir araya gelecekleri yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Başbakan Yardımcısı Gül, "Bu tür haberler çıkabilir. Bunlar doğru haberler değil. Hükümet olarak bu konudaki politikamız gayet açık ve nettir. Kıbrıs ile ilgili çok taraflı bir görüşme yapılacaksa, Kıbrıs'taki iki taraf ile bu tarafların ana vatanları olan Türkiye ve Yunanistan bu görüşmeyi gerçekleştirecekse bu toplantıya hazırız. Bu tür toplantıların yapılmasını da teşvik ediyoruz ama böyle bir ikili görüşme söz konusu değil" diye konuştu.
Maraş'ın iadesi konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Gül, Maraş'ın ancak Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözümün parçası olabileceğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Gül, Türkiye'yi ziyaret edecek olan Papa 16. Benedikt ile yemekte bir araya gelme teklifinin "dünyevi zevklere gireceği" gerekçesiyle reddedildiği yönündeki haberlerin doğru olup olmadığı sorulduğunda ise şöyle konuştu:
"Bu önemli bir ziyaret. Hükümet olarak, Türkiye olarak bu ziyarete büyük önem veriyoruz. Papa, 1 milyar nüfusa sahip Katolik dünyasının dini lideridir, ayrıca Vatikan devletinin de başkanıdır. Böyle bir kişinin Türkiye ziyareti şüphesiz önemlidir. Bu ziyaretin başarılı geçmesini birçok önyargının yıkılması açısından önemli görüyoruz. Bu konudaki spekülasyonlara da üzülüyoruz. Bunlarla ilgili tüm tedbirler de alınmaktadır. Bu ziyaretin gerçekleşeceği günlerde NATO Zirvesi olduğu için Sayın Başbakan ve ben Ankara'da olamayacağız. Buna rağmen Sayın Başbakan, NATO Zirvesi için ayrılmadan önce Papa'nın Ankara'ya ulaşması söz konusu. Dolayısıyla büyük ihtimalle hava limanında bir görüşme gerçekleştirilecektir. Biz bunu bir fırsat olarak görüyoruz. Çünkü Türkiye ile ilgili birçok önyargı var. Halbuki Türkiye toleransın ve hoşgörünün gerçekleştirildiği bir ülkedir. Biz misafirperverliğimizi tabii ki göstereceğiz. Ümit ederim ki bu ziyaret, Müslümanlarla Hıristiyanlar arasındaki yanlış anlamaların gitmesine de vesile olur. Papa'nın burada vereceği mesajlar da çok önemlidir. Ayrıca bu yanlış anlamaların giderilmesi, Batı'da yaşayan milyonlarca Müslüman üzerindeki önyargıları da kaldıracaktır. O açıdan bu ziyaretin başarılı geçmesini istiyoruz. Maalesef bunun üzerinden bazıları siyaset yapıyor. Bunlara da katılmıyoruz."