HABER

Papa'ya öfke seli büyüyor

Papa'ya öfke seli büyüyor

Almanya'ya yaptığı gezi sırasında Hz. Muhammed ve İslamiyet ile şiddet arasında bağlantı kuran bir konuşma yapan Papa 16. Benedictus'a İslam dünyasından tepkiler çığ gibi büyüyor.

Doğup büyüdüğü Almanya'ya bu hafta 6 günlük bir ziyaret düzenleyen Papa 16. Benedict, Regensburg Üniversitesi'nde akademisyenlere yaptığı konuşmada, İslam'daki "Cihat" kavramını eleştirerek "Şiddet Tanrı'nın ve ruhun doğasıyla uyumlu değildir" demişti.

Gazze'de protesto seli

Papa 16. Benedict'in İslam ve Hz. Peygamber'e yönelik hakaret içiren sözleri, Gazze'de binlerce kişinin katıldığı gösteriyle protesto edildi. Gezze'de dün akşam saatlerinde düzenlenen gösteride Papa aleyhine sloganlar atan protestocular, Papa 16. Benedict'in tüm İslam dünyasından özür dilemesini beklediklerini belirtti. Hamas bayrakları taşıyan ve ilahiler okuyan protestocular, Filistin Başbakanı İsmail Haniye'nin Papa'yı özür dilemeye davet ettiğini hatırlatarak Papa'nın bir an önce üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

İran: "Papa, büyük yanlış yaptı"

İran, Papa 16. Benedict'ten İslam ve şiddet arasında bağlantı kuran sözlerinden özür dilemesini isterken Papa'nın "büyük bir yanlış" yaptığını bildirdi. Papa'nın sözlerinin siyasi görüşlerden kaynaklandığını ve ilahi metinlere aykırı olduğunu söyleyen İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyin IRNA haber ajansına yaptığı açıklamada, "Papa'nın bu sözlerini kınıyoruz. İlahi dinlerden birinin lideri olarak bu pozisyondaki birinin bu sözleri büyük bir yanlıştır" açıklamasında bulundu.

Müslümanların dini hassasiyetlerinin parlamasını önlemek için bu yorumların hemen düzeltilmesi gerektiğini söyleyen İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ali Hüseyin, böylece ilahi dinler arasında huzur ve dayanışmanın sağlanabileceğini belirtti. Papa salı günü Almanya'ya gerçekleştirdiği ziyareti sırasında, 14. yüzyılda bir Hristiyan imparatorun "Peygamber Muhammed dünyaya şer ve gayri insani şeyler getirdi. İnancı kılıçla yaymak gibi" şeklindeki sözlerine vurgular yapmıştı.

Mısır: "Papa sözlerini açıklamalı"

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Papa 16. Benediktus'un Almanya seyahati sırasında yaptığı konuşmayı açıklamasını istedi. Ebul Geyt, Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Almanya seyahati sırasında yaptığı konuşmada, İslam ve Hz. Muhammed ile ilgili kullandığı ifadelere açıklık getirmesi gerektiğini kaydetti. Mısır Dışişleri Bakanı, "Papa, kendisini açıklamak ve bize tam olarak neyi kastettiğini anlatmak zorunda. Bunu böylece bırakamaz" diye konuştu.İslam'ı suçlamak ve Batı ile Müslüman Arap dünyası arasında gerilim yaratma yolunda genel bir eğilim olduğunu söyleyen Geyt, tarafların birbirine saygı göstermesi gerektiğini kaydetti.

Malezya özür istedi

Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, Papa 16. Benedict'e çağrıda bulunarak "İslam ve şiddet arasında bağlantı kuran" sözleri için özür dilemesini istedi.
57 ülkenin üye olduğu İslam Konferansı Örgütü dönem başkanı olan Abdullah, Bağlantısızlar Hareketi zirvesi için bulunduğu Küba'nın Havana şehrinde Malezya haber ajansına yaptığı konuşmada, Papa'dan bütün dünyadaki Müslümanlar'a saldırı niteliği taşıyan sözlerini geri almasını isteyerek "Papa zaten var olan nefreti yaymamalıdır" dedi. Aynı zamanda İslami ilimler konusunda yüksek eğitim alan Malezya Başbakanı Bedevi, "Vatikan şimdi bu konu hakkındaki tüm sorumluluğu üzerine almalıdır. Hatayı düzeltmek için gerekli bütün adımları atmalıdır. Böyle üst düzey kişi olan Papa'nın dinler arasında iyi ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bir liderlik göstermemiş olması büyük bir talihsizlik" şeklinde konuştu.

Koptik Kilise'den eleştiri

Mısır'daki Koptik Kilise, Papa 16. Benedict'in dolaylı olarak İslam ile şiddet arasında bir bağlantı kuran sözlerini reddederek Hristiyanlığın diğer inançlar için sevgi ve saygıyı öğrettiğini bildirdi. Papa ünvanı da taşıyan Kilise lideri 3. Shenuda'nın sözcüsü Papaz Murkos, "Vatikan papazının sözlerini Kilise tamamen reddediyor. Hristiyanlık dini inançları ne olursa olsun diğer insanları sevmemizi istiyor. Müslüman inancına ve peygamberine, İsa'yı takip edenlere saygı duyduğumuz gibi saygı duymalıyız. Diğer dini inançlara saldırı kabul edilemez. İslami değerlere veya Peygambere herhangi bir saldırıyı şiddetle reddediyoruz" dedi.

Mısır'da Koptlar 73 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 6 ila 10'unu oluşturuyor ve Ortadoğu'daki en büyük Hristiyan topluluk.

New York Times'ta eleştirdi

ABD'de yayınlanan New York Times gazetesi, bugünkü başyazısını, Papa 16. Benedict'in dünya genelinde büyük tepki toplayan, İslam'a yönelik açıklamalarına ayırdı.
Dünyada yeterince dini öfke olduğu belirtilerek başlayan yazıda, Papa'nın, 14. yüzyılda İslam için yapılmış "kötü ve insanlık dışı" tanımını alıntı yaparak, Müslümanlar'ı aşağıladığı kaydediliyor. Yazıda şu ifadeler yer alıyor; "İman ve mantık üzerine yapılan konuşmanın en kışkırtıcı yeri, Papa'nın, yaklaşık 1391 yılında, 'bilgili' bir Hristiyan olan Bizans İmparatoru ile 'alim' bir İranlı Müslüman arasında geçen bir sohbetten alıntı yapmasıydı. Papa imparatorun söylediği, 'Muhammed'in bana yeni olarak ne getirdiğini göster. Yalnızca kötü ve insanlık dışı şeyler göreceksin. Öğütlediği imanın kılıçla yayılması emri gibi' sözlerinden alıntı yaptı."

Dünya genelindeki Müslüman liderlerin, özür talep ettiklerini ve elçiliklerini Vatikan'dan geri çağırma tehditinde bulunduklarını ifade eden gazete, liderlerin, Papa'nın sözlerinin tehlikeli bir şekilde bir hatayı ve İslam'a karşı önyargıyı desteklediği konusunda uyarıda bulunduklarını da ekledi. Cihat kavramına da değinen gazete, "Çoğu Müslüman için kutsal savaş "cihat", ruhani bir mücadele ve şiddete çağrı değil. Müslümanlar cihadın, cinayet ve terörizmi haklı çıkarmak amacıyla aşırılar tarafından yanlış anlamlandırılmasını kınıyorlar" açıklamasında bulundu.

Vatikan'ın yayınladığı açıklamada, Papa'nın hakaret etmediğini, aslında diyaloğu savunduğuna da değinen New York Times, Papa'nın Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında daha önce de anlaşmazlığa neden olduğunu belirterek, Benedict'in 2004 yılında da, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımının aleyhine konuştuğunu hatırlattı. Gazete, Papa'nın neden olarak da Müslüman bir ülke olarak Türkiye'nin Avrupa ile çeliştiğini gösterdiğini kaydetti. Dünyanın Papa'nın sözlerini dikkatlice dinlediğine dikkat çeken New York Times, Papa'nın yürekten ve ikna edici bir özür dilemesi gerektiğini belirtti.

En Çok Aranan Haberler