HABER

Para programı hedefleri tutturuldu

Merkez Bankası, uygulanan para programı çerçevesinde Eylül ayı sonu için belirlenen hedeflerin tuttuğunu bildirdi.

Para programı hedefleri tutturuldu

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, 18 Ocak 2002 ve 30 Temmuz 2002 tarihli Niyet Mektupları ile belirlenen Ekim - Aralık dönemi para programı hedeflerinin; para tabanı için performans kriteri niteliğinde belirlenen Aralık ayı sonu üst sınırı 10 katrilyon 850 trilyon Türk Lirası, hesaplama, Aralık ayı son 5 iş günü değerleri ortalaması baz alınarak, Net Uluslararası Rezervler için performans kriteri niteliğinde belirlenen Aralık ayı sonu alt sınırı (eksi) - 9 milyar 700 milyon ABD doları, Net İç Varlıklar için gösterge niteliğinde belirlenen Aralık ayı sonu üst sınırı 33 katrilyon 139 trilyon Türk lirası oldu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada Temmuz - Eylül dönemindeki para programı gerçekleşmeleri şöyle özetlendi:

"18 Ocak 2002 tarihli Niyet Mektubu'nda yılın ikinci yarısı için Merkez Bankası bilançosu temel büyüklüklerinden Para Tabanı, Net İç Varlıklar ve Net Uluslararası Rezervlere ilişkin gösterge niteliğinde hedefler konulmuştur. Ancak, 30 Temmuz 2002 tarihli Niyet Mektubu'nda, Para Tabanı ve Net Uluslararası Rezervler'e ilişkin gösterge niteliğindeki hedefler performans kriterine dönüştürülmüş, Net İç Varlıklar'a ilişkin gösterge niteliğindeki hedefler ise yenilenmiştir. Uygulanan para programı çerçevesinde Eylül ayı sonu için belirlenen hedefler tutturulmuştur. Söz konusu hedefler ve gerçekleşmelere ilişkin bilgiler aşağıdadır:

1. Para programında nominal çapa olarak kullanılan Para Tabanı için performans kriteri niteliğinde belirlenen Eylül ayı sonu üst sınırı 10 katrilyon 600 trilyon Türk lirası olup, hesaplama son 5 iş günü ortalaması alınarak yapılmaktadır. Eylül ayı son 5 iş günü Para Tabanı ortalaması 10 katrilyon 600 trilyon Türk liralık üst sınırın altında kalarak 10 katrilyon 104 trilyon Türk lirası olarak gerçekleşmiştir.

2. Para programında, Net Uluslararası Rezervler, Merkez Bankası Net Uluslararası Rezervleri'nden, Hazine'nin 2002 yılında Uluslararası Para Fonu (IMF)'ndan aldığı krediler ve Hazine'nin 1 yıldan kısa vadeli döviz cinsi borçlarının çıkartılması ile elde edilmektedir. Net Uluslararası Rezervler için performans kriteri niteliğinde belirlenen Eylül ayı sonu alt sınırı (eksi) - 8 milyar 500 milyon ABD dolarıdır. 30 Eylül 2002 tarihi itibariyle, Net Uluslararası Rezervler ve alt kalemlerine ilişkin gerçekleşmeler aşağıdaki Tablo'da gösterilmiştir:

(Milyon ABD doları) Merkez Bankası Net Uluslararası Rezervleri (1) 8.918
Hazine'nin IMF'ye borcu (2) 12.914
Hazine'nin 1 yıldan kısa vadeli döviz cinsi borcu (3) 1.893
Program tanımı Net Uluslararası Rezervler (4=1-2-3) - 5.889
Böylece, programda tanımlanan Net Uluslararası Rezervler (eksi) - 5 milyar 889 milyon ABD doları olarak gerçekleşerek, performans kriteri niteliğindeki (eksi) -8.500 milyon ABD dolarlık alt sınırın üzerinde kalmıştır.

3. Para programında, Net İç Varlıklar, Merkez Bankası Net İç Varlıkları'na, Hazine'nin 2002 yılında IMF'den aldığı krediler ve Hazine'nin 1 yıldan kısa vadeli döviz cinsi borçlarının Türk lirası karşılıklarının eklenmesi ile elde edilmektedir. Net İç Varlıklar için gösterge niteliğinde belirlenen Eylül ayı sonu üst sınırı 31.139 trilyon Türk lirası olup, hesaplama, son 5 iş günü ortalaması alınarak yapılmaktadır. Söz konusu dönemde, Net İç Varlıklar ve alt kalemlerine ilişkin gerçekleşmeler aşağıdaki Tablo'da gösterilmektedir:

(Trilyon TL) Merkez Bankası Net İç Varlıklar (1) 7.232
Hazine'nin IMF'ye borcu (2) 18.591
Hazine'nin 1 yıldan kısa vadeli döviz cinsi borcu (3) 2.728
Program tanımı Net İç Varlıklar (4=1+2+3) 28.551

Böylece, söz konusu dönemde Net İç Varlıklar ortalaması 28.551 trilyon Türk lirası olarak gerçekleşerek, gösterge niteliğindeki 31.139 trilyon Türk liralık üst sınırın altında kalmıştır."

En Çok Aranan Haberler