YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Parazit Kistine, Neştersiz Tedavi

İZMİR, İzmir Kent Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Yiğit Göktay, özellikle doğada kontrolsüz gezen köpeklerden bulaşan parazit kisti

Parazit Kistine, Neştersiz Tedavi

İZMİR, İzmir Kent Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Yiğit Göktay, özellikle doğada kontrolsüz gezen köpeklerden bulaşan parazit kisti "Genellikle hayvan dışkısı ile temas etmiş sebzeler, otlar ile bulaşan bu parazit hastalığı maalesef yurdumuzda ve bazı Akdeniz ülkelerinde halen ciddi bir veterinerlik ve halk sağlığı sorunu. Geçmişte sadece cerrahi ile açık ameliyat yapılarak tedavi edilen ve ameliyat sonrası çeşitli komplikasyonlar ve nüks sorunlarıyla tam iyileşmede güçlük yaşanan bu hastalığa karşı son yıllarda girişimsel radyolojik yöntemler öne çıktı. Ülkemizdeki girişimsel radyologların bu alanda sağladıkları bilimsel gelişmeler ve tıp literatürüne katkıları sayesinde son 20 yılda ciltten yapılan ve sadece bir iğne deliğinden gerçekleştirilen tedaviler, kist hidatik hastaları için ilk tedavi seçeneği haline geldi. Ameliyata gerek kalmadan yapılan bu girişimsel tedavinin ardından birçok hasta aynı gün içerisinde taburcu oluyor. Nadiren hastanede birkaç günlük takip gerekebiliyor. Özellikle yurdumuzda çocukluk yaş grubunda da izlenen bu hastalığın ciltten tedavisi ile çok küçük çocuklarda bile sekelsiz iyileşebilme şansı doğdu. Ege ve Marmara bölgesinde yurdun diğer kesimlerine göre nispeten az görülen Kist Hidatik hastalığı yine de hayvan kontrolünün tam olmaması ve hijyen alışkanlıklarındaki zayıflık nedeniyle hiç de azımsanmayacak oranda karşımıza çıkıyor. Hastalık da en sık ultrason kontrollerinde tespit ediliyor."
UYGULAMA NASIL YAPILIYOR?
Ameliyatsız tedavi yönteminde girişimsel radyoloji hekiminin ultrason ya da BT eşliğinde karaciğerdeki parazit kistine ince bir iğne ile ulaşarak kistin bulaşıcı nitelikteki içeriğinin boşaltıldığını söyleyen Prof. Dr. Göktay, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:
"Kistin içi boşaltıldıktan sonra özel yoğunluktaki serum ilaç olarak kistin içerisine dolduruluyor, 15-20 dakikalık bekleyiş ardından parazitin zarları ayrılıyor ve parçalanıyor. Aynı iğne üzerinden parçalanmış ve artık bulaşıcı özelliğini yitirmiş içerik dışarıya alınıyor. Kısaca PAIR adı verilen bu yöntemle genellikle aynı gün hasta iyileşip taburcu ediliyor. Parazit kisti çok büyük boyutlara ulaştığında ise aynı uygulama sonrası kısa bir süre için ince bir kateter kist içinde bırakılıp boşaltma yapılıyor. Hastaya ameliyatsız hastalıktan kurtulma şansı veren bu yöntem maalesef yeterince bilinmiyor. Ameliyat korkusu yüzünden pek çok hasta tedaviden kaçıyor. Oysa kist hidatik artık neştersiz tedavi edilebilen hastalıklardan biri, korkup tedaviden kaçmanın anlamı yok."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler