Türk Silahlı Kuvvetleri Koruyucu Hekimlik Bülteni'nde yayımlanan 'Astımlı hastalarda parfüm içeren madde kullanma alışkanlığının incelenmesi' araştırması çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Yardımcı Doç. Sami Öztürk, Yardımcı Doç. Dr. Ercan Göçgeldi, Uzman Dr. Cengiz Han Açıkel ve Doç. Dr. Zafer Çalışkaner imzalı araştırmaya göre, her 100 çocuk ve erişkinin yüzde 5 ila 15'inde astım hastalığı görülüyor.
Araştırmaya göre; astımlı hastalar, hastalığı tetikleyen faktörler konusunda yeterince bilgi sahibi değil ve duyarlı davranmıyor. Astım krizini tetikleyen başlıca faktörler arasında solunum yolu enfeksiyonları, ev içi hava kirliliği (pasif sigara içiciliği, kızartma kokuları, cila, parfüm, deodorant, deterjan, saç spreyi), dış ortam kirliliği, hava şartları, bazı ilaçlar ve ağlamak yer alıyor.
Gata Alerjik Hastalıklar Polikliniği'ne başvuran hastalar arasında 3 aylık periyotta yapılan araştırmaya göre, hastaların yüzde 68.7'si hiçbir şeyden habersizce her gün parfüm kullanıyor, yüzde 85.5'i çamaşırları parfümlü deterjan ve yumuşatıcılarla yıkıyor, yüzde 62.7'si de tuvalet ve banyolarda koku verici aparat bulunduruyor.
Araştırmanın sonuç bölümünde, "hastaların astımı tetikleyen nonspesifik irritanlar konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı ve duyarlı davranmadığı düşünülmektedir. Astımlı hastaların tedavilerinin iyi bir şekilde planlanması önemlidir. Bununla birlikte, koku veren maddelerin yaşam alanlarında sürekli bulunması, astımlı hastaların tedavisine ve sağlığına olumsuz etki yapmaktadır" denildi.