HABER

Parkelerinizi korumanın pratik yolları

Parkelerin görünümünü koruyabilmek ve ömrünü uzatabilmek için yapılması gereken bir takım işlemler olduğunu belirten uzmanlar, bu pratik işlemler uygulanarak çok başarılı sonuçlar elde edilebileceği görüşünde birleşiyor.

Uzmanlara göre, parkenin en büyük düşmanı su. Suya maruz kalan parkenin parlaklığını kısa sürede yitireceğini belirten uzmanlar, "Elbette ki asıl zarar sadece parlaklığının gitmesi olmayacaktır. Su ile temas neticesinde parkenizde kabarma gibi türlü hasarlar oluşacaktır.

Bu nedenle, parkenizin üzerine su dökülmesi durumunda, yumuşak ve kuru bir bezle hemen kurulayın. Dökülen suyun parkeniz üzerinde kalmasına izin vermeyin ve asla ıslak bir bezle temizlemeyin. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, dökülen suyun daha fazla yayılmaması için, suyu kenarlardan başlayarak ortaya doğru silmenizdir" uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, buharlı temizleme makinelerinin parkeler için kullanılabileceğini belirterek, makinenin parkeye uygun olup olmadığının mutlaka sorulması gerektiği görüşünde. Bazı modellerin, parke için özel olarak tasarlanırken, bazı modellerin ise faydadan çok zarar getireceğini belirten uzmanlar, "Parke cilanız aşınmış veya çizilmiş ise, buhar ahşap tabakalar arasına sızarak parkenize hasar verecektir. Kir ve toz da su kadar parkenize zarar verebilir. Kir ve tozun bıraktığı izler, ahşap zeminin parlaklığını bozar ve ancak yeniden cilalanarak onarılabilecek çiziklere neden olur. Bu nedenle parkelerinizi düzenli olarak süpürün, ancak bu işlemi yaparken parkenizi çizmeyecek bir aparat kullanın. Kir ve tozu derinlemesine temizleyebilmek için iyi bir süpürge edinin. Temizlik için bir başka alternatif ise toz bezi kullanmaktır. Böylelikle kir ve tozdan parkelerinizi çizmeden kurtulabilirsiniz" ifadelerini kullanıyor. Uzmanlar, parke kullanımı ve temizliği konusunda, "Kesinlikle dikey vakumlama yapan bir süpürge kullanmayın. Böyle bir süpürge parke cilanızda girintiler oluşturabilir. Mum damlamış veya lekelenmiş parkenizi, az da olsa nemli bezle kurulamayın. Parke üreticisinin onaylamadığı kimyasal işlemler uygulamayın. Bu türlü yanlış uygulamalar parkenizin rengini donuklaştırdığı gibi bir sonraki cila işlemi esnasında birtakım sorunlara da neden olur" uyarısında bulunuyor.

"EVİNİZİN GİRİŞİNDE MUTLAKA PASPAS KULLANIN"
Uzmanlar, parke kullanımı ve temizliği konusunda, yukarıda sayılanların dışında dikkat edilmesi gereken diğer hususları ise şu şekilde sıralıyor:

"Evinizin girişinde mutlaka paspas kullanın. Böylelikle, dışarıdan gelebilecek kir ve ufak taşların içeri girmesine engel olabilirsiniz. Paspasınızı da düzenli olarak temizlemeyi unutmayın. Kapı aralıklarında ve su ya da benzeri sıvıların dökülme ihtimalinin kuvvetli olduğu mutfak gibi yerlerde kilim veya halı parçaları kullanın. Parkenizin cilasını etkileyip etkilemeyeceğini belirlemeden arkası kauçuk ya da vinil kaplamalı kilimler kullanmayın. Bazı malzemeler kimi ahşap cilalarıyla reaksiyona girerek parkenin rengini bozabilir veya cilanın donuk görünmesine neden olabilir. Yüzeyi ıslanmış kilimleri zemininizde kesinlikle tutmayın. Belirli aralıklarla kilimlerinizi kontrol edin ve herhangi bir nem ya da ıslaklık hissetmeniz halinde yerden kaldırın. Güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınlar zaman içinde renk bozulmasına neden olur. Cildimizi yakan ve yaşlandıran ultraviyole ışınları, ahşap gibi organik maddeleri de etkiler. Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak her türlü ahşap zeminin rengini değiştirir. Kimi ahşap zeminlerin güneş

ışığı nedeniyle renklerinin açıldığı bilinen bir gerçektir. Kiraz ağacı ve meşe gibi ahşapların renkleri ise koyulaşır.

Su bazlı üretan cilalar, yağ bazlı üretan cilalara kıyasla renk değişimlerini daha etkili bir biçimde yavaşlatmaktadır.

Kimi cilalar ultraviyole ışınların nüfuz etmesini engelleyen bir güneşten koruma tabakası içerir. Bu koruma tabakası sayesinde ahşabın değişim süreci uzar ve yavaşlar. Zemininizi korumak için tül, perde ya da güneşlik kullanarak, güneş ışığının içeri girmesini kısıtlayın. Çizikleri önlemek için, mobilyalarınızın ayaklarının altına keçe ya da başka bir kumaştan parçalar yerleştirin. Toz ve kirin iyice yerleşmesini önlemek için, bu parçaları düzenli olarak temizleyin.

Vurukları önlemek için plastik ya da metal yerine iz bırakmayan kauçuk mobilya tekerlekleri kullanın. Mobilyaların yerlerini değiştirmek istediğinizde, çekmek yerine kaldırarak taşıyın. Böylece, zemininizin yüzeyinde oluşabilecek çiziklere engel olursunuz. Ayakkabı ve terliklerinizde parkenizi çizecek ya da çukurlar oluşturacak metal topuk ve çivi bulunmamasına özen gösterin. Ayrıca unutmayın ki yüksek topuklu ayakkabıların ahşap zeminde çukurluklar oluşturma ihtimali bir hayli yüksektir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler