Şaron, bu sabah İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav ile yaptığı görüşmede parlamentonun dağıtılmasını ve erken seçimlere gidilmesini onaylamasını istedi. Şaron, Katsav'ın onayını aldıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyerek, kararlarını halka açıkladı.
Şaron, 2003 bütçesindeki fikir ayrılıkları yüzünden İşçi Partisi'nin ayrılmasından sonra, Washington'a verdiği sözler ışığında aşırı sağcı azınlık hükümeti kurmak istemediğini dile getirerek, "Seçimler şu anda bu ülkenin ihtiyacı olan en son şey. Fakat başka bir çare kalmadı" şeklinde konuştu.
Şaron, İşçi Partisi ile hükümete katılmayı kabul etmeyen Milli Birlik- İsrail Beytanu partilerini ülkeyi seçimlere gitmek zorunda bırakmakla suçladı. İsrail Başbakanı, milli birlik hükümeti dağıldıktan sonra İsrail Baytanu Partisi'ne koalisyona katılmasını teklif etti. Ancak ABD'nin yeni barış planına karşı çıkan aşırı sağcı parti, Şaron'un Filistinlilere tavrını sertleştirdiği takdirde hükümete katılacağını bildirdi.
İsrail Parlamentosu Başkanı Avraham Burg, seçimlerin 4 Şubat tarihinde yapılması gerektiğini ancak bu tarihin 1997 yılında 73 askerin ölümü ile sonuçlanan helikopter kazasının yıldönümü olduğuna işaret ederek, seçimlerin büyük bir ihtimalle 11 Şubat'ta gerçekleştirileceğini söyledi.
Şubat 2003 yılında yapılacak seçimlerde başbakan adayları henüz belli değil. Erken seçimlerden önce İsrail'in en büyük iki partisi Likud'un Genel Başkanı Şaron ile İşçi Partisi Genel Başkanı Binyamin Ben Eliyezer öncelikle parti içi seçimleri aşmak zorundalar. İşçi Partisi, 19 Kasım tarihinde yapılacak parti kongresinde yeni genel başkanını seçecek. Eski Savunma Bakanı Ben Eliyezer, Hayim Ramon ve Amram Mitzna ile mücadele edecek.
Öte yandan Şaron da kasım ayı sonundaki Likud Partisi kongresinde eski Başbakan Binyamin Netanyahu ile zor bir mücadele verecek. Netanyahu bugün yaptığı basın toplantısında seçimlere kadar görev yapacak geçici hükümette dışişleri bakanı olmayı kabul ettiğini beyan etti. Şaron'un erken seçim kararını memnuniyetle karşılayan Netanyahu, Likud Partisi genel başkanlığı ve başbakanlık adaylığı için aday olduğunu bir kez daha ifade etti.
"Çok zor bir güvenlik durumu içinde olduğumuzu ve Irak savaşına çok az bir zaman kaldığını biliyoruz" diyen Netanyahu, İsrail'in içinde bulunduğu zor kriz nedeniyle dışişleri bakanı görevini kabul ettiğini sözlerine ekledi.
Bu arada Filistinli yetkililer, İsrail halkını barış sürecini ilerletecek bir hükümet seçmeye çağırdı. Filistin lideri Yaser Arafat'ın danışmanı Nebil Ebu Rudeyna, İsraillilerin Şaron hükümetinden farklı bir hükümet seçeceklerini ümit ettiğini vurgulayarak, "Şu anda bizi ilgilendiren barış sürecine yükümlü bir İsrail hükümeti kurulmasıdır. Zira bu hükümet bölgeye barış ve istikrarı getirmeyi başaramamıştır" dedi.
İsrail en son 1999 yılında genel seçimlere gitmiş ve İşçi Partisi'nin o dönemdeki genel başkanı Ehud Barak, rakibi ve dönemin başbakan Netanyahu'yu geçerek başbakan seçilmişti. Barak'ın istifası ile birlikte ülke genel seçimlerden 1.5 yıl sonra 2000 Şubatında başbakanlık seçimlerine gitti. Başbakanlık seçimlerinde Barak ile Netanyahu yerine Likud Partisi liderliğine getirilen Şaron mücadele etti. Şaron ezici bir çoğunlukla başbakan seçildi ve Barak İşçi Partisi genel başkalığından istifa etti. Barak'ın yerini Ben Eliyezer aldı.