HABER

Partiler 25 yaş konusunda hemfikir

Partiler 25 yaş konusunda hemfikir

Ankara - Siyasi partiler, milletvekili genel seçiminin ne zaman yapılması gerektiği konusunda farklı görüşlere sahipken, seçilme yaşını 25'e indiren düzenlemenin ise önümüzdeki seçimde mutlaka uygulanmasını istiyor.

"Seçimlerin birkaç ay öne çekilmesi" durumunda, seçilme yaşını 25'e indiren düzenlemenin, Anayasa'nın 67. maddesindeki "Seçim kanunlarındaki değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" hükmü uyarınca ilk seçimde uygulanamayacağına dikkati çeken muhalefet sözcüleri, bu durumda "25 yaşı" güvence altına alacak yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savunuyorlar.

Anamuhalefet partisi CHP yöneticileri ise 25 yaşla ilgili düzenlemeyi önemsediklerini ancak "AKP'nin partisel hesaplarına göre Haziran ya da Eylül'de yapılacak bir seçime desteklerinin söz konusu olmayacağı"nın altını çiziyor.

"Sayın Başbakanımızın, genel başkanımızın ifade ettiği gibi seçim zamanında yapılacaktır" diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, böylece 25 yaşın önümüzdeki seçimlerde uygulanacağını vurguladı. Seçilme yaşının 25 yaşa indirilmiş olmasının Türkiye'nin nüfus özelliğiyle
örtüşen bir durum olduğunu vurgulayark, "4 Kasım 2007 tarihinde genel seçimlerin yapılması planlandığı için genç adayların da ben büyük bir şans olduğunu düşünüyorum" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise Genel seçimlerin 4 Kasım'dan bir iki ay önceye alınması durumunda, seçilme yaşını 25'e indiren anayasa değişikliğinin uygulanamayacağına işaret ederek, "AKP'nin keyfine, partisel hesaplarına göre, Haziran ya da Eylül'de bir seçime bizim desteğimiz söz konusu olmaz. 25 yaşla ilgili düzenlemeyi önemsiyorlarsa o zaman seçimi Kasım'da yaparlar" diye konuştu.

Anavatan Genel Başkan Yardımcısı Salih Uzun da "samimiyetsizlikle" suçladığı AK Parti iktidarından kurtulmak için mümkün olan en erken tarihte seçim yapılması gerektiğini savunarak, seçim tarihi Kasım ayından öne alınırsa 25 yaşla ilgili düzenlemeyi uygulayabilmek için Anayasa değişikliği gerektiğini belirtti.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de 25 yaşla ilgili düzenlemenin bir ihtilaf konusu olarak gündemde tutulmaması gerektiğini ifade ederek, "25 yaş ile ilgili getirilmiş olan düzenleme doğrudur, isabetlidir ve ilk seçimlerde de mutlaka uygulanması gerekmektedir. Bunun için Anayasa değişikliği yapılması gerekiyorsa bu yapılmalıdır. Bu konunun netleşmesi için DYP, YSK'ya müracaat etmiştir" dedi.

Ülkede bir süreden beri erken seçim koşulları oluştuğunu savunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yapılacak bir genel seçim erken seçim olmaz, geciktirilmiş bir seçim olur. Ancak yine de iktidar, seçimleri Kasım'dan bir iki ay önceye çekmeyi düşünürse buna bir itirazımız olmaz. Bu durumda 25 yaşla ilgili düzenlemenin bu seçimde uygulanabilmesine yönelik bir anayasa değişikliği yapılması zorunlu hale gelir" diye konuştu.

DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan da "Eğer yeni bir anayasa değişikliği yapılacaksa o zaman seçim yasaları da ele alınmalı. Yüzde 10 seçim barajını düşürerek, temsilde adaleti sağlamak gerekiyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler