Çipli pasaportlar 1 Haziran’dan itibaren dağıtılmaya başladı ama henüz bir ay dolmadan kriz çıktı. Çipli pasaport ihalesi iptal edildiği için darphane, emniyete yeni pasaport gönderemiyor.
Pasaport Dairesi Başkanlığı’nda sınırlı sayıda kalan e-pasaport acil durumları olanlara veriliyor. Vatan'ın haberine göre Emniyet, yığılmayı önlemek için yurt dışına çıkacak olanları, “Bekleme süresi uzayabilir, seyahat planlamanızda bu gecikmeyi dikkate alın” diye uyardı.
150 BİN KİŞİ BEKLİYOR Turizm şirketleri ise “pasaport yoksunluğu yüzünden başvurunuzu 3 ay önceden yapın” çağrısında bulunuyor. Hac için 80 bin kişinin pasaport sırası beklediği toplam müracat sayısının 150 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.
Krizin asıl nedeni, ihaleyi alan Fransız firmasının çiplerinin güvenlik sorunu yaşadığının ortaya çıkmasıydı. Kamu İhale Kurumu ihaleyi iptal edince, aynı ihaledeki Malezya merkezli firma ile anlaşma kararı çıktı.
Ama o da ilk teslimatlarını en erken eylül ayında yapabilecek. Eylüle kadar yaşanacak yığılmayı önlemek için Başbakanlık Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü‘nün ihalesiz hazır alım yapması bekleniyor. Tüm pasaportların çipli-elektronik pasaporta dönüştürülmesi için son gün 24 Kasım 2015.
"ACİL ÇÖZÜM BULUNMALI" Başaran Ulusoy (TURSAB Yönetim Kurulu Başkanı): Yurtdışına çıkışlarda duraksamalar yaşanıyor, bize de üyelerimizden şikayetler geliyor.
3-4 ay içinde yurtdışına seyahat yapmak isteyen vatandaşlar şimdiden pasaport talebinde bulunsunlar, son güne bırakmasınlar. Yetkililer bu sıkıntıya ivedilikle çözüm bulmalı. Pasaportlar başka bir ülkede basılıp hızla mağduriyet giderilmeli.
3 AY ÖNCE BAŞVURU Timur Bayındır (TUROB Başkanı): Bu sıkıntıya bir formül bulmak lazım. Belki yine eski çipsiz pasaportlar pasaporta başvuran vatandaşlara dağıtılabilir. Yoksa uzun bekleme süresi yurtdışına çıkacak vatandaşı da turizm acentasını da, ekonomiyi de etkiler. Bayramda yurtdışına tatili düşünenler ve hacılar şimdiden pasaporta başvurmalı.