HABER

Pasaport nasıl, nereden alınır? Pasaport başvurusu, gerekli evraklar ve şartları

Farklı ülkelere gitmek isteyen kişiler yetkili kuruluşlara başvuru yapmalı ve istenen belgeleri teslim etmeli, bununla birlikte diğer koşulları yerine getirerek pasaport almak zorundadırlar. Belirli ülkelere sadece kimlik ile girilebilse de bazı ülkeler için pasaport ve vize gerekli olabilmektedir.

Pasaport nasıl, nereden alınır? Pasaport başvurusu, gerekli evraklar ve şartları

Yabancı ülkelerin bu konuda yetkili olan kurum ve kişilerce inceleme hakkı bulunan pasaport, Türkiye’de de verilmektedir. Ülkemizde farklı renkte pasaportların farklı özellikleri bulunmaktadır. Yurttaşlığın kanıtı, bir ülkenin başka bir ülkeye gitmek için vatandaşına izin vermiş olduğunun ifadesi olan pasaportun, sahibine resmî açıdan kolaylıklar sağlaması gibi çeşitli avantajları ve yetkileri vardır. Pasaport alabilmek için ise bazı şartları yerine getirmek ve ilgili kurumlara başvuruda bulunmak gerekir.

Pasaport nasıl alınır?

Pasaport almak için öncelikli olarak pasaport başvurusu işlemi yapılmalıdır. Başvuru için de online olarak, çağrı merkezini arayarak ya da şahsen başvuru ile randevu alınması gerekliliği bulunur. Başvurular ve randevu talepleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden alınmalıdır.

Randevu almak için e-Devlet sistemi üzerinden ya da uygun olan yoldan randevu işlemi yapılır. Verilen randevu günü ve saatinden önce de gerekli olan belgelerin tamamlanarak hazırlanması ve belirtilen ücretlerin ödenmesi gereklidir.

Pasaport nereden alınır?

Randevu işlemi için çağrı merkezi olan Alo 199 hattı aranabilir. Bu hat Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait bir çağrı merkezi hattıdır ve vatandaşlar bu genel müdürlükler ile ilgili işlemlerini ya da randevu işlemlerini bu hat üzerinden gerçekleştirebilir. Hattın kuruluş amacı budur.

Özel ve hizmet damgası bulunan pasaportlara sahip olabilmek için başvuru ve randevular İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine yapılır. Genel pasaport başvuruları da yine bu müdürlükler üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Harç bedelinin de randevuya gitmeden önce yatırılmış olması gerekir.

Pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Sadece yeni ya da ilk kez pasaport alacak olanlar değil mevcut pasaportlarını yenilemek isteyen kişiler de öncelikli olarak randevu alma işlemi yapmalıdır. Kayıp olan pasaportun yerine yeni bir pasaport alınacaksa harç bedeli diğer pasaport başvurularına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Pasaport alabilmek için öncelikle pasaport başvurusunda bulunulması zorunludur. Bunun için de e-Devlet sistemi üzerinden ya da farklı yöntemler aracılığı ile Nüfus müdürlüklerinden randevu almak gerekir. Randevu ve başvuru için hazır bulundurulması gereken bazı belgeler vardır.

Pasaport başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Farklı pasaport türleri için farklı miktarda harç ödemeleri yapılabilir. Bordo, yeşil, siyah gibi renkleri bulunan pasaportların her biri farklı bir amaç içindir. Pasaport başvurusu yapabilmek için gerekli olan evraklar ise şunlardır:

  • Kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesi
  • Son 6 ay içinde çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Alınacak olan pasaport türüne göre belirlenmiş olan bedelin anlaşmalı bankalara yatırılmış olduğunun kanıtı kabul edilecek dekont
  • Varsa önceden alınmış olan ve henüz iptal işlemi gerçekleştirilmemiş olan eski pasaport
  • Eğer harçsız pasaport alınacaksa öğrenci belgesi

Pasaport başvurusu için şartlar nelerdir?

Sadece hazır bulundurulması ve başvuru sırasında teslime dilmesi gereken belgelerin yanı sıra pasaport şartları da vardır. Kişiler pasaport alabilmek için önceden belirlenmiş olan bu şartları yerine getirmelidir. Alınacak olan pasaportun süresi de alınma amacına bağlıdır.

Kanunlara göre reşit sayılmayan kişiler de pasaport sahibi olabilir. Ancak bu kişilerin veli konumunda olan ya da yasal temsilcileri ile başvuru yapması gerekir. Ayrıca adli açıdan herhangi bir engelleri de bulunmamalıdır. Askerlik engeli de olmamalıdır.

Pasaport almak için neler lazım?

Pasaport alabilmek için alınacak olan pasaport türüne göre istenen evraklar tamamlanmalı ve harç bedelleri ödenmelidir. Başvurudan önce ilgi müdürlükten randevu alınmalıdır. Randevu hem çağrı merkezinden hem e-Devlet sisteminden alınabilmektedir.

Randevu için en yakın tarih ve saat sistem tarafından belirtildikten sonra randevudan önce tüm gerekli olduğu belirtilen belgelerin hazır tutulması gerekir. Ayrıca istenen pasaport türü için yatırılması gereken harç bedelinin de ödenmiş olması önemlidir.

Pasaport ne kadar sürede çıkar?

Randevu sisteminden ay da çağrı merkezi üzerinden randevu alındığında olabilecek en kısa süre içinde en yakın tarihe randevu verilir. Bu noktada randevudan önceki süre içinde gerekli belgeleri tamamlamış olmak önemlidir.

Tüm belgeler tamamlanmış bir şekilde randevuya gidildiğinde gerekli işlemler kurum tarafından gerçekleştirilir. İşlemler tamamlandıktan sonra ise 5 iş günü ya da 7 iş günü içinde eğer bir engel oluşmazsa pasaportu teslim alabilmek mümkün olur.

En Çok Aranan Haberler