Pastil, ağız yoluyla alınan, ağız içinde çözülebilen ve boğaz ağrısı, öksürük, soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarında semptomlarını hafifletmek için kullanılan destekleyici bir ilaç türüdür. Boğaz pastili, boğaz hastalıklarını sıklıkla yaşayan kişilerin sıklıkla araştırdığı bir konudur. Pastil üretimi genellikle şeker veya diğer tatlandırıcılarla birleştirilerek gerçekleşir. Üretimde aromalar veya doğal bileşenler gibi diğer faydalı bileşenler de kullanılır. Pastillerin bilinmesi gereken temel görevi, enfeksiyonları tedavi etmek değildir, semptomları hafifletmek ve ağrıları azaltmaktır. Bu noktada pastil kullanmayı düşünen kişilerin, ürünleri takviye edici gıda niteliği taşıdığını bilmesinde fayda var.
Tarihi kaynaklara göre ilk boğaz pastili, M.Ö 1000 yılında Mısır’ın 20. hanedan dönemine kadar uzanır. Eski zamanlarda üretilen pastiller, narenciye, çeşitli otlar ve baharatlar karıştırılır ve balla tatlandırılarak yapılırdı. Günümüzde boğaz rahatsızlıklarının daha hızlı iyileşmesine destek olması, özellikle üst solunum yollarında meydana gelen semptomların daha hızlı iyileşmesi ve boğaz ağrılarını geçirmesi amacıyla tüketilen bir ilaçtır. Pastiller boğazın geçici olarak rahatlamasını sağlar. Öksürük ve boğaz kuruluğu yaşandığında, boğazı ferahlatan ve nemlendiren bir etkisi olduğu bilinir.
İçeriğinde genellikle zencefil, bal, tarçın, propolis gibi doğal malzemeler kullanılan pastillerin hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra kullanıldığı bilinirken, aynı zamanda tam bir önleyici olmadığı da dikkate alınmalıdır. Ciddi, kronik hastalıkları olan, düzenli olarak ilaç kullanan ya da perhiz uygulayan kişiler kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanmamalıdır. En iyi boğaz pastili doktorun önereceği pastildir. Kullanılan pastil, bitkisel ve doğal malzemelerden hazırlanmış olsa bile içindeki doğal maddelerin kişi üzerinde nasıl bir yan etkiye neden olacağını sadece doktorlar bilebilir.
Özellikle soğuk kış aylarında pek çok kişi hasta olmakta ve bu nedenle boğaz ağrısı çekmektedir. Aşırı öksürük ve kuruluk ile birlikte boğaz bölgesinde tahriş meydana gelebilmekte ve bireyin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Boğaz rahatsızlıklarında önerilenlerden bir tanesi de pastil olduğu bilinir. Boğaz pastillerinin yaygın olarak bilinen faydaları şu şekildedir:
Bu konuda yapılan araştırmalarda ilk sorulan soru pastil ne zaman alınmalı sorusudur. Oral yol ile kullanılmakta olan pastil, herhangi bir hastalık başlangıcında emilerek tüketilmesi tavsiye edilir. Boğazda oluşan kuruluğun giderilmesine ve önlenmesine katkı sağlar. Pastilin yutulması yanlış bir kullanım biçimidir, ağızda yavaş yavaş emilmesi önerilir. Pastil kullanımında günlük aşırı tüketimden kaçınılması gerekir. Pastil yedikten sonra su içilir mi sorusu sıklıkla merak edilir. Pastil kullanımından sonra bir saat süreyle su içilmemesi ve yemek yenmemesi önerilir.
Pastil kullanımı küçük çocuklar için önerilmemektedir. Pastil kullanımı için en az 11 yaşında olunması gerekir. Bununla birlikte hamilelik ve emzirme dönemlerinde pastil kullanmak isteyen kişiler mutlaka uzman bir doktora danışmalıdır. Her bireyin hastalık durumunda doktora başvurması ardından ilaç ve pastil kullanımına başlaması önerilmektedir.
Takviye niteliği taşıyan, normal besin ve ilaçların yerine geçmeyen pastilleri kullanırken günlük dozaj sınırı aşılmamalıdır. Aksi takdirde boşaltım sistemini harekete geçiren laksatif etkilere neden olabilir. Boğaz pastillerinin günlük kullanımı genellikle 2 ila 4 adet olarak önerilir.
Boğaz pastili aç karnına kullanılabilir, ancak yemekten önce veya sonra bir süre beklenmesi önerilir. Pastili aç karnına kullanmak, pastilin etkisini hızlandırabilir, ancak bazı bireylerde mide yanması gibi yan etkilere de neden olabilir. Bu nedenle, pastil kullanım talimatlarına ve doktor tavsiyesine uyulması gerekir.