İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şen, ''Hava, bir hafta sonra mevsim normallerine dönecek. Hava sıcaklıkları 5-6 derece düşecek. Kasım ayının son haftası Trakya ve batıda kayak merkezlerine kar yağışı bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önümüzdeki haftadan itibaren soğuk ve yağışlı havanın Trakya'dan giriş yapacağını belirtti.
Beklenen soğuk havanın Edirne ve Kırklareli'nin yüksek kesimlerine kar yağışı bırakabileceğini ifade eden Şen, ''Pastırma sıcaklarının son günlerini yaşıyoruz. Hava, bir hafta sonra mevsim normallerine dönecek. Hava sıcaklıkları 5-6 derece düşecek. 23-24 Kasım'daki soğuma da Trakya ve batıda kayak merkezlerine kar yapar. Şehir merkezlerinde kar yağışı beklemiyoruz'' diye konuştu.
Gelecek ayın sonlarına doğru batı bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerine ulaşarak, kış şartlarının kendisini göstermeye başlayacağını, doğuda ise kar yağışının devam edeceğini vurgulayan Şen, iç kesimlerde sisin, batıda ise bir hafta daha pastırma yazının etkisini sürdüreceğini aktardı.
''İstanbul'da çok yoğun kar yağışı beklemek doğru değil''
Şen, İstanbul'da şehir yüksekliğinin az olması nedeniyle çok yoğun kar yağışı beklemenin doğru olmadığını belirtti.
İstanbul'un ''ısı adası etkisi''nde kaldığını anlatan Şen, ''İstanbul'da çok yoğun kar yağışı beklemek doğru değil. Binaların güneşten aldıkları enerjiyi tekrar ısıtması, şehirdeki sıcaklığın 2-3 derece daha fazla olmasına sebep oluyor. Bu nedenle kırsal alanlarda beklenen kar yağışı, İstanbul'da olmaz'' dedi.
NEDEN 'PASTIRMA' YAZI?
Pastırma Yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.
Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.
Pastırma yazı deyimi, pastirmanin bu donemde hazirlanmasi sebebi ile verilmistir. Gece ve gunduz arasi sicakliklarin birbirine yakin ve sıcak olmasi sebebi ile; pastirmanin en ideal sekilde kurumasi bu donemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.