Serbest fotoğrafçı İngiliz John Beatty, bir tesadüf eseri kendisini son yılların en büyük doğa olaylarından bir tanesinin ortasında buldu.
[
[
[
****](https://www.mynet.com/tarihin-en-buyuk-yanardag-patlamalari-110100506643 )
[
****](https://www.mynet.com/aylarca-surebilir-110100506603)
İzlanda’nın adı kötüye çıkan Eyyafyallayöküll buzulunda bir şirket için doğa çekimleri yapan Beatty, çadırını kurduğu noktanın yakınındaki yanardağın faaliyete geçmesiyle neye uğradığını şaşırdı.
“Patlamaya bu kadar yakın olmak korkutucu ama bir o kadar da inanılmaz bir deneyimdi” diyen 58 yaşındaki deneyimli fotoğrafçı, ömrü boyunca birçok zorlu çevre koşullarında fotoğraf çektiğini, ancak ilk defa bir yanardağ patlamasına bu kadar yakından tanık olduğunu söyledi.
Lavların neredeyse 200 metre kadar yüksekliğe püskürdüğünü belirten Beatty, dilinde hissettiği bozuk tat yüzünden havanın zehirli parçacıklar içerdiğini anladığını, bu yüzden fotoğraf çekerken yanardağın yakınında en fazla 10 dakika kaldığını belirtti.
LAVLARA 10 METRE YAKLAŞTI
Oksijen yetersizliğinden bayılma tehlikesi geçirmemek için dikkatli davranan Beatty, volkanın fotoğraflarını çekerken lavlara 150 metre kadar yaklaştı. Cesur fotoğrafçı, zamanla soğuyan lavların yaşanan depremlerde beliren çatlaklara akması sayesinde lavlarla arasındaki mesafeyi 10 metreye kadar indirerek fotoğraf çekti.
Beatty, ilk olarak 20 Mart’ta faaliyete geçen yanardağın 4-12 Nisan arasında görüntüledi. Eyyafyallayöküll buzulunu yanardağın ikinci kez patladığı 14 Nisan tarihinde terk eden Beatty, 12 kilometre yüksekliğinde bir kül bulutu oluşturan yanardağı bu kadar kısa süreyle kaçırmaktan pişman olduğunu söyledi.