YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Patlayıcılar Geniş Bir Alana Yayıldı, Herkes Evini Ve Çevresini Kontrol Etsin'

Bomba imha uzmanı emekli polis Kamuran Tan, mühimmat deposunun 2 kilometre çevresinde yaşayan insanların çok...

Bomba imha uzmanı emekli polis Kamuran Tan, mühimmat deposunun 2 kilometre çevresinde yaşayan insanların çok dikkatli olmaları gerektiğine dikkati çekti. Tan, " Patlamanın tesiri patlamış patlamamış bir sürü şey geniş bir alana yayıldı. Ateşleme mekanizmaları evin çatısından, bacasından girmiş olabilir. O bölgede yaşayanlar evlerini ve çevrelerini kontrol etsinler. Bilmedikleri bir cisim bulduklarında asla dokunmasınlar. Hemen yetkililere bildirsinler. Aksi takdirde daha vahim olaylarla karşılaşabiliriz." dedi. Tan, patlamanın olduğu bölgede ailelerin, çocuklarını herhangi bir olumsuzluğa karşı birkaç gün dışarı çıkarmamaları konusunda da uyardı.

EL BOMBASINDA ATEŞLEME MEKANİZMALARIYLA GÖVDELER AYRI YERLERDE OLMALI

Afyonkarahisar'da patlamayla ilgili Cihan haber Ajansı'na konuşan bomba imha uzmanı Kamuran Tan, dünyada istenmese de bu tip olayların meydana geldiğini söyledi. El bombalarının riski en az olan fabrikasyon tipi bombalar sınıfında olduğunu vurgulayan Tan, el bombalarının depolarda saklanma sırasında ateşleme mekanizmalarıyla, patlayıcının içinde saklı olduğu gövdenin ayrı ayrı yerlerde bulunmaları gerektiğini vurguladı. Patlayıcı maddeler arasında iki çeşit patlayıcının büyük tehlike arz ettiğini anlatan Tan: "Bunlar hassas ve sağır patlayıcılar. Hassas patlayıcı sınıfına girenler darbelere, ısıya ve basınca karşı çok hassastırlar. Bir etkiyle karşılaştıklarında infilak etme ihtimali yüksektir. Sağır patlayıcılar ise tam tersi darbelere, ısıya ve basınca karşı sağırdılar, yani dayanıklıdırlar. Örnek olarak bir TNT patlayıcısı, 300 derecelik bir ısıya maruz kalırsa ancak patlar. El bombaları ise riski en az olan fabrikasyon tipi bombalar sınıfındandır. Taarruz ve savunma tipi olmak üzere iki çeşit el bombası var. El bombaları, anti tank ve anti personel mayınları taşınması ya da bulundurulması sırasında patlayıcı bölümleriyle ateşleme mekanizmalarının ayrı ayrı depolarda saklanması gerekir." diye konuştu.

ATEŞLEME MEKANİZMALARININ TAŞINMASI SIRASINDA PATLAMANIN GERÇEKLEŞME İHTİMALİ YÜKSEK

Mühimmat ve patlayıcı madde depolarının hassas özel konumlu yerler olduğunu kaydeden Kamuran Tan, "Afyonkarahisar'daki patlama bir kural ihlali sonucunda meydana gelmiş olabilir. Patlamanın ateşleme mekanizmasının taşınması sırasında gerçekleşmiş olma ihtimali yüksek. Akşamki patlamayla ilgili çeşitli açıklamalar var. Bende üzüntüyle izliyorum. Burada patlayıcı taşınması sırasında bir ihtimal fabrikasyon bombanın içindeki hassas patlayıcı yere akmış olabilir. Hassas patlayıcılar üzerine basılması ve oluşan sürtünmeyle de patlayabilir. Ama en önemlisi bu tip mühimmat depolarında hassas patlayıcılar ve fünyeler vücuttaki statik elektrik enerjisiyle de patlayabilir. Bu risk vardır. Bu nedenle mühimmat deposuna girecek kişiler ehliyetli olmalıdır. Onlarda topraklama yapmadan bu tip depolara ne malzeme almaya ne de malzeme bırakmaya asla girmemelidir. Belki bu kural ihlali neticesinde bu feci olayla karşılaşmış olabiliriz. Ateşleme mekanizmalarının taşınma sırasında muhafaza kabının düşmesi sonucu küçük patlama beraberinde büyük patlamayı da meydana getirmiş olabilir." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler