HABER

'Patriot için resmen iletilmiş bir talep yok'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Patriot füze sistemi için Türkiye'nin NATO'ya resmen iletilmiş bir talebinin olmadığını vurguladı.

ANKARA(ANKA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Patriot füze sistemi için Türkiye'nin NATO'ya resmen iletilmiş bir talebinin olmadığını belirterek "İhtiyat ve ihtimaliyat planlamaları" içinde görüşmelerin olduğunu ifade etti.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ile çalışma yemeğinden sonra Ankara Palas Devlet Konuk Evinde düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'ye NATO tarafından Patriot füze sisteminin konuşlandırılması konusuna ilişkin bir resmi talebinin bulunmadığını bildirdi. Davutoğlu şunları söyledi.

"Türkiye NATO üyesi bir ülke. Sınır boylarında ve çevre ülkelerde bir gelişme olduğunda, bir risk ortaya çıktığında ihtiyat planlamaları yapılır. Aslında şuan böyle bir ihtiyat çalışması yapıldı" diyen Davutoğlu, "Şuan Türkiye'nin böyle resmi bir talebi yok. Tabi ki bütün risk durumları göz önüne alınır tartışılır. İhtiyaç olduğunda ittifak dayanışması içinde gerekli adımlar atılır" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, özellikle Akçakale olayından sonra ve hem Türkiye'nin hem de NATO'nun bir sınırının ihlal edilmesi söz konusu olduğu için o gün NATO'nun net bir açıklama ile Türkiye ile dayanışmasını ifade ettiğini, her türlü önlem alma konusunda irade beyan ettiğini anımsatarak "Şu ana kadar Türkiye'nin resmen iletilmiş bir talebi yok ama ihtiyat ve ihtimaliyat içinde tüm unsurlar ele alınır tartışılır" dedi.

Ceylanpınar'daki çatışmalara ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ahmet Davutoğlu, de çatışmaları yakından izlediklerini, gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.

-ERMENİ UÇAĞI KONUSUNDA "TÜRKİYE'NİN İLKESEL TUTUMU"-

Öte yandan, Davutoğlu, Suriye'ye giderken Erzurum'a inen Ermeni uçağında herhangi ihlal edici bir unsur bulunmadığını, gerçek insani yardım taşıdığı için izin verildiğini de anlatırken bunun "Türkiye'nin ilkesel tutumunu" ortaya koyduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye silah aktarımına izin vermediğini belirterek insani yardım konusunda etnik gruplar arasında herhangi bir ayrım yapmadıklarını vurguladı.

-"TÜRKİYE'NİN TECRÜBELERİNDEN MUTLAKA İSTİFADE EDİLMELİ"-

Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ise, Arap Baharı ülkelerinde Türkiye'nin model olup olamayacağının sorulması üzerine de Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini, bu dönemde ilişkilerde bir sıçramanın olacağını belirtti.

Mısır'da demokrasinin kökleşmesini istediklerini kaydeden Amr, "Türkiye'nin tecrübelerinden mutlaka istifade edilmeli" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ekonomik alanda da büyük bir gelişme gösterdiğini belirten Amr, Türk ekonomik programı için "Çok başarılı bir program" dedi.

-"TÜRKİYE, MISIR'IN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK"-

Bunun ardından Davutoğlu, Mısır'da devrim sonrası barışçıl süreç ve seçilmiş cumhurbaşkanı ve hükümetin oluşumu ile çok güzel bir örnek oluşturduğunu vurgularken devrimin yanında duran Türkiye'nin yeni siyasi dönemde de her konuda Mısırda ve bölgede yükselen demokrasinin yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler