HABER

Patronunuza bunları söylemeyin!

Patronunuza bunları söylemeyin!

40 yıllık çalışma hayatında 59 farklı işte çalışan ve sadece birinden kovulan Karen Burns çıkmaza girdiyseniz “Sukut altındır” diyor. Deneyimlerinden yola çıkarak kariyer tavsiyeleri verdiği bir de kitabı bulunan Burns özellikle bu 7 cümlenin ağzınızdan çıkmaması konusunda uyarıyor.


Patronların neredeyse tamamı temelde işinizin sizden istenen şeyi yapmak olduğunu düşünür. O nedenle bu cümleyi kurmaktan kaçının! Patronun bu işi neden size verdiğini anlamaya çalışın. Belki de çok geçerli bir nedeni vardır. Eğer bu işi yapmanın özellikle şirket için iyi bir fikir olmadığını düşünüyorsanız o zaman nedenini açıklamayı deneyebilir ve işi başkasının yapmasının nasıl daha iyi olacağını anlatabilirsiniz.


“Benim sorunum değil” gibi bir cümle kurduğunuzda istisnasız umursamıyor gibi algı yaratırsınız. İş arkadaşlarınızda özellikle de patronda bir antipati yaratmış olursunuz. Eğer bir sorun patlak vermek üzereyse ve sizin söyleyebileceğiniz yapıcı bir şey yoksa hiç bir şey söylememek çok daha iyi. Daha da iyisi işe girişin ve yardım etmeye çalışın.


Bir şeyin sizin hatanız olmadığı hakkında yakındığınız sürece insanları öyle olabileceği konusunda şüphelendirirsiniz. Diğer yandan buradaki asıl konu; bir şeylerin ters gittiği ve düzeltilmesi gerektiğidir. Böyle düşünerek soruna odaklanıp birilerini suçlamayı bir kenara bırakmak gerekir.


İşinizin başından aştığı hakkında yakınmak patronunuzun sizin için üzülmesine ya da üzerinize daha az gelmesine neden olmaz. Hatta patronunuz ya işinizden sıkıldığınızı ya da işinize uygun olmadığınızı düşünecektir. Özellikle global krizin etkisinin hala hissedildiği böyle bir dönemde herkes kendisini baskı altında hissediyor ve iş yoğunluğu altında eziliyor.


Gerçekten de öyle olabilirsiniz. Ancak şu an elinizdeki tek iş bu. Bu işi kendiniz kabul ettiniz ve kararınızı değiştirmediğiniz sürece de bu sizin işiniz. Verilen işin sizin yetkinliklerinizin altında olduğunu söylemek sadece sizin kötü görünmenize neden olur. Üstelik gerçekte bu işi yapan iş arkadaşlarınız alınabilir ve size karşı antipati geliştirebilir.


Bunu söylerken yaptığınız işin sizin kapasitenize göre kolay kaçtığını ifade etmek isteyebilirsiniz. Ancak ne yazık ki bundan ziyade “Bu iş çok aptalca” şeklinde algılanacaktır. Patronlar bunu duymaktan hoşlanmaz. O işi yapmanın çocuk oyuncağı olduğunu duymaktan da… Çünkü bu tüm şirketi küçümsemek gibi bir algı yaratır. Eğer kolay bir görev aldıysanız mutlu olun ve o işi olabildiğince çabuk yapın.


PatroHer ne kadar işin yapılması mümkün görünmese de bunu dillendirmek sizi etkisiz ve yeteneksiz gösterecektir. En iyisi bu konuda biraz araştırma yapmaktır. Patron sizden neden böyle bir işin yapılmasını istedi? Çözülmesi gereken sorun nedir? Amaç nedir? Sorunu çözmenin ve o amaca ulaşmanın mümkün yollarını araştırın. Patronların gerçekten istediği de budur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler