Geçen yıl ihracat rakamlarında milyar doları aşan Antalya, bu yılda dış ticaretini 1 milyar doların üzerine taşıdı. Antalya’nın ihracatını milyar doların üzerine çıkarmasında pazar çeşitliliği önemli rol oynadı. 2011 yılında Antalya’dan 139 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu ihracattan 1 milyar 73 milyon 580 bin dolar gelir elde edildi. İhracat yıllık bazda yüzde 7 artış gösterdi. Aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 23’ün üzerinde artış sağlanarak 118 milyon 52 bin dolara ulaşıldı. Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, 2012 yılı ihracat hedefini, yüzde 15’lik artışla 1,2 milyar dolar olarak açıkladı. Satıcı, birlik olarak geçen yıl milyar dolar ihracat yapan iller arasında girdiklerini hatırlatarak, “Bu sene yerimizi biraz daha sağlamlaştırdık. İhracat rakamlarının önümüzdeki yıl da artarak devam etmesini bekliyoruz.” dedi. Satıcı, Antalya’nın ihracatında aslan payını yine yaş meyve sebzenin aldığını kaydetti.
Birlik Başkanı Mustafa Satıcı, Yönetim Kurulu üyeleri Hakkı Bahar ve Hanefi Altunoğlu ile düzenlediği basın toplantısında 2011 yılı ihracat verilerini açıkladı.
Satıcı, Antalya’dan yapılan ihracatta ilk sırayı 458 milyon 896 bin dolarla yaş meyve sebze ve turunçgiller ürün grubunun aldığını bildirdi.
Diğer ürün gruplarının da, 128 milyon 634 bin dolar ile demir ve demir dışı metaller, 82 milyon 201 bin dolar ile toprak sanayi ürünleri, 81 milyon 183 bin dolar ile kimya sanayi ve 75 milyon 681 bin dolar ile tekstil sektörü şeklinde sıralandığını aktaran Satıcı, “2011 yılında bölge ihracatımızda önemli yükseliş kaydeden ve bölgemizin ana ihraç sektörleri arasında yerini almaya başlayan üç ürün grubu dikkat çekiyor. İlk olarak demir ve demir dışı metaller sektörünün altını çizmekte fayda var. 2011 yılında yüzde 25,12’lik ihracat artışı yaşanan sektörde toplam 128 milyon 634 bin dolar rakamına ulaşıldı. Bölge ihracatındaki ağırlığını artıran ikinci sektör ise kimya sanayi ürünleri oldu. 2011 yılını yüzde 44,70’lik artış ile kaptan sektörün ihracat hacmi 81 milyon doların üzerine çıkmış bulunuyor. Yıl boyunca müthiş bir grafik çizen meyve sebze mamulleri sektörü de, yüzde 90’ı aşan ihracat artışı ile 30 milyon dolar barajına yaklaştı.” diye konuştu.
Satıcı, bölge ihracatının bel kemiğini oluşturan yaş meyve sebzenin de 2011 yılında gücünü korumayı başardığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Dış pazarlarda yaşanan yoğun rekabet, sezon başlangıcından bu yana devam eden olumsuz hava şartlarının etkisiyle pazara sunulabilen ürünlerin hem nicelik hem de nitelik anlamında beklenenin gerisinde kalması gibi negatif etkenlere rağmen yaş meyve sebze sektörü ihracat çıtasını yüksekte tutmayı başarmış ülke ekonomimize hem döviz girdisi sağlamak ve hem de istihdam olanağı yaratmak bağlamında büyük katkı sağlamıştır.”
"RUSYA LİDERLİĞİNİ KORUYOR, 139 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI"
Antalya İhracatçılar Birliği’nin 2011 yılında en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 174 milyon dolar ile Rusya Federasyonu ilk sırada yer aldı. Rusya’nın ardından önemli ihraç ülkeleri ise, 128 milyon dolar ile Almanya, 83 milyon dolar ile Bulgaristan ve 77 milyon dolar ile İtalya oldu. Birlik üyesi ihracatçılar, 2011 yılında toplam 139 farklı destinasyona ihracat gerçekleştirerek rekor kırdı. Özellikle İtalya, Fransa, İspanya, Azerbaycan, Irak, Moldova, Belçika, Türkmenistan, Gürcistan, BAE, Özbekistan ve Kazakistan’a ihracatın büyük ölçüde arttığına dikkat çeken Mustafa Satıcı, “Söz konusu mozaiğin genişliği, bölge ihracatçılarımızın pazar çeşitliliğine eriştiğini göstermektedir.” dedi.
"AVRUPA’DAKİ KRİZ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINI ETKİLEMEZ"
Gazetecilerin sorunlarını da cevaplayan Birlik Başkanı Mustafa Satıcı, Avrupa’daki krizin yaş meyve sebze ihracatını olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.
Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatının yüzde 54’ten yüzde 46’ya düştüğüne işaret eden Satıcı, şöyle devam etti: “Bu düşüş tabiî ki AB’deki talep daralmasından kaynaklandı. Bütün bunlara rağmen ihracatın artması, pazar çeşitliliğinin arttığını gösteriyor. Türkiye son dönemlerde ihracatta Afrika, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlere yoğunlaştı. Birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Sadece Antalya’dan 139 ülkeye ürün sattık. Ortadoğu’ya Suriye’deki sıkıntıdan dolayı çok fazla açılım sağlayamadık ama özellikle Irak ve İran’a ciddi artışlar yakaladık. Sektörel anlamda Türkiye’nin ciddi altyapısının olması bize güven veriyor. Avrupa ihracatta Türkiye’ye özgü ürünler öne çıkıyor. Bu sayede Türkiye’nin Avrupa’daki mevcudiyetini koruyacağını düşünüyoruz. Avrupa’daki krizin yaş meyve ihracatına ciddi bir etkisinin olacağını beklemiyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz