Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Pazarlar Meslek Yüksekokulu öğrencilerine Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği "madde bağımlılığı ve sigara" konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.
Meslek Yüksek Okulu amfisinde Kütahya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Başkomiser Uysal Özulus ve Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesinden Sağlık Memuru Ergün Akan tarafından slayt sunumu desteğiyle öğrenciler madde bağımlılığı ve sigara konusunda bilgilendirildi.
Pazarlar Kaymakamı İshak Çınar, İlçe Emniyet Amiri Hasan Uzunay, Pazarlar Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin ve öğretim görevlilerinin katılımı ile gerçekleştirilen konferansta Sigara ve madde bağımlılığı hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesinden Sağlık Memuru Ergün Akan bağımlılığın dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta gençler olmak üzere herkesi etkileyebilen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Sigara içmeyi bir kez deneyen her 4 kişiden 3 'ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Ergün Akan, erkeklerin % 53'ü, kadınların % 20'sinde sigara bağımlılığı görüldüğü, kişi başına sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında ülkemizin ilk sıralarda olduğu lise öğrencilerinin % 20.1'i sigara içtiği, madde kullanım oranı % 3.5, alkol kullanım oranın % 20, en az bir kez madde kullanan gençlerin oranı % 2.6'olduğu ve 1994 yılında Ankara'da yapılan bir çalışmada alkol bağımlılık sıklığının % 1.5 olarak bulunduğunu belirtti.
Akan, sigara içmek bir hak değildir aksine kendi özgürlüğümüzü ve karşımızdaki kişilerin özgürlüğünü hiçe sayan bir tutsaklıktır. Sigara bağımlılığının şiddeti eroin bağımlılığıyla eş tutulmaktadır. Nikotinin eroin kadar bağımlılık yapma özelliği olan bir madde olduğundan bahsederek, madde ve sigara bağımlılığının insan vücuduna yapmış olduğu zararlar üzerinde de önemle durdu. Konferansı izleyen gençlere bağımlılıktan korunma yolları hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra Kütahya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Başkomiser Uysal Özulus, madde bağımlılığından kurtulmak için yapılması gerekenlere ilişkin bilgileri verdi.
Özulus,"Birçok bağımlılık yapan maddenin ilk kullanılma yöntemi, tütün içerisine karıştırılarak insanlarımıza sunulmasıdır. Sigara içen tütünü tanıdığı için içine madde karıştırılmış bir sigarayı alıp içme ihtimali vardır. Ancak sigara içmeyen için böyle bir ihtimal yoktur. Uyuşturucu ilaç kullanma için tüm teklifler, en yakınımız dediğimiz insanlardan bile gelse, sakıncalı olduğu için kabul edilmemelidir. İnsanlar alkol kullanmaya genellikle doğum günü partisi, tatilde disko ve barlarda, düğün, eğlence yerleri, arkadaş ortamı ve park gibi yerlerde başlar. Bağımlılık yapan maddelerin sarhoş iken alınması daha kolaydır. Sonuçta madde kullanımına başlamada tek neden yeterlidir. Güvenli bir madde ve güvenli bir kullanım şekli yoktur. Kullanan herkes için bağımlılık gelişme riski eşittir. Bağımlılığı engellemek kişinin elindedir. Bağımlılığı engellemenin yolu 'hayır' diyebilmektir."
Öğrencilerimizin madde bağımlılığından korunabilmesi için emniyet güçlerinin verdiği mücadele ile yetinilmemesi gerektiğini söyleyen Baş Komiser Uysal Özulus, " Bu amansız felakete karşı birlik beraberlik içersinde eğitim camiası, aileler ve toplum olarak mücadele vermeliyiz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz