Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Yrd.Doç. Dr. Muhammet Karaşahin, bir yemekte bardağın üzerine kapatılan peçetenin suyu dışarı transfer etmesinden esinlenerek, insan gücünden ve enerjiden tasarruf ettiren Kapillar Sulama Sistemi'ni icat etti.
Sulama sisteminin özellikle çalışan bayanlar, sıkça seyahate çıkan aileler için saksılı bitkilerin problemlerini gideren bir sistem olduğunu anlatan Yrd. Doç.Dr. Muhammet Karaşahin, şöyle konuştu: “Bu sistemle saksılı bitkiler kendi kendine sulanabilir ve herhangi bir insan gücü veya enerjiye ihtiyaç olmadan bitkinin ihtiyacı olduğu kadar su emilerek bitki sulanıyor. Burada ne su fazla verilerek saksının altından taşmakta ne de bitki su stresine girmektedir. Tam ideal bir sulama gerçekleşmekte ve bunun neticesinde de bitki su ihtiyacı duyduğunda bu ihtiyacı bulduğundan tamamen verimi bu avantaja yansıtmaktadır.”
Sistemi bir yemek sırasında tesadüfen çözdüğünü vurgulayan Karaşahin, şunları söyledi: "Yemeğe geç kalmamız ve yemekte hazırlanan su bardağının üzerine kapatılan peçetenin suyu dışarı vermesi bana esin kaynağı oldu. Zaten bununla ilgili doktora çalışması yapıyordum. Bardağı dikkatlice incelediğimde, peçetenin bardaktaki suyu emerek masaya taşıdığını, sonra kuruduğunu fark ettim. Bardağın içindeki suyun neredeyse üçte biri peçete ile dışarı akıtmasından yola çıkarak bunu biz sulama sistemine nasıl uygularız sorusuyla yola çıktık. Peçete dışında farklı deneyler yaptıktan sonra kapillar sistemini icat ettik. Saksılı bitkiler için sulama sistemini yaptıktan sonra toprak altı kapillar sulama sistemi olarak açık alanlar, yeşil alanlar, çim sahalar ve tarımsal alanlarda iki yıldır deniyoruz ve çok başarılı olduk.”
Saksılı bitkilerin sulanması için bu sisteme piyasada hazır bir ürün bulamadıklarından boş CD kutularını tasarladıklarını ve sistemin patent müracaatını yaptıklarını belirten Karaşahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜBİTAK teşviği ile tescil aşamasında. Bu sistemde gözenekleri olan ve su transferi yapan bir borunun dışına özel su emici sünger dolanarak toprak altına döşeniyor. Sistem sayesinde su, toprağa yavaş yavaş veriliyor. Borunun dışı özel bir süngerle kaplandığı için bitki köklerinin borunun gözeneklerini tıkamasının da önüne geçilmiş oluyor. Sistem sayesinde peyzaj ve tarım alanlarının sulanmasında su tasarrufu ve verim artışı sağlıyor. Buradan yatırımcılara çağrıda bulunarak saksılı ve toprak altı kapillar sistemine uygun üretilecek ürünlere yoğun bir talep olacağını düşünüyoruz. Her türlü yatırımcıya, ortaklık ya da patentini vererek yardımcı olmaya hazırız.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz